egészséges finomság

2021.02.04. 20:00

Meghódították Európát a naszályi házaspár lekvárkülönlegességei

Jó bornak nem kell cégér, tartja a mondás, s mint kiderült, a jó lekvárnak sem! A naszályi kézműves ínyencségek a vevőknek hála számos ország konyhájába eljutottak már, öregbítve készítőik jó hírét.

Szénási Szimonetta

Hajas Gábor és felesége, Hajasné Sárkány Ágnes már hosszú évek óta készítenek lekvárt, pár éve pedig létrehozták saját vállalkozásukat

Forrás: beküldött

Tulipános fafaragással díszített kapun keresztül jutok be a rendezett naszályi portára, ahol az udvarban igazi vidéki hangulat fogad: a fehér parasztház téglával kirakott párkányain virágcserepek, az udvarban kút áll, a kertből vidám kotkodácsolás hallatszik ki. A ház világos, otthonosan berendezett konyhájában ülök le beszélgetni Hajasné Sárkány Ágnessel és Hajas Gáborral, kézműves lekvárkészítőkkel. Kíváncsian kémlelek körbe a helyiségben: itt készülnek-e a neves finomságok?

Ágnes mosolyogva nemet int. Mint megtudom, a befőzésre immár külön helyiség szolgál, kérésemre pedig belekezd a vállalkozásuk történetébe.

– A férjem és jómagam már korábban is foglalkoztunk lekvárkészítéssel, a megismerkedésünk után aztán közösen űztük tovább ezt az akkor még csak kedvtelésnek mondható elfoglaltságot. Négy éven keresztül csak magunknak, családtagjainknak és a barátainknak főztünk, akik hosszas unszolására 2016-ban nagy lépésre szántuk el magunkat: létrehoztuk az Ízleldét. Ekkor még Tatabányán éltünk, ott vásároltunk egy kertet, hogy magunk tudjuk megtermelni az alapanyagokat, majd két éve, 2019-ben kiköltöztünk Naszályra – idézi fel a kezdeteket a háziasszony.

A házaspár amellett, hogy maga gondozza a gyümölcsfákat, többi termék alapanyagait is a saját kertjéből szedi: magról nevelt paradicsom- és paprikapalánták népesítik be tavasztól a kertjüket, ahol cukkini, padlizsán, hagyma, krumpli és megannyi zöldség várja, hogy szendvicskrém, zakuszka vagy savanyúság legyen belőle. Emellett szörpök, gyümölcslevek, és a vállalkozás másik védjegye, a Sárkány csókja chili is Naszályon „születik”.

A hároméves Márton is segít szüleinek a kert megművelésében (Fotó: beküldött)

– Kisgyerekként sokat csúfoltak a nem éppen szokványos vezetéknevem miatt, így felnőve úgy döntöttem, revansot veszek, és egy egész termékcsaládhoz adom a Sárkány nevet, ami ráadásul remekül passzol a tüzes chilijeinkhez – magyarázza nevetve Ágnes a frappáns névválasztást.

A Sárkány csókja fantázianév mögött többféle chili bújik meg, például a képen látható szilvás változat (Fotó: beküldött)

Gábort a sikerük titkáról kérdezem.

– Számomra a legjobb visszajelzést mindig a gyermekek adják, akik, mint tudjuk, mindig őszinték. Ha egy kicsi a kóstolás után azt mondja, ez a lekvár finom, akkor az bizony úgy van! Sok kisgyermekes törzsvevőnk van, aminek nagyon örülök! Titkunk nincs, az a gyümölcsökben van, amit mézédesen szedünk le a fáról, hogy aztán minden ízét és zamatát üvegbe zárjuk. Nem kell hozzá se cukor, se tartósítószer, semmi adalék – mondja.

A lekvárkülönlegességek nemcsak színtiszta gyümölcsből készülnek, de többségük cukormentes, így azokat cukorbetegek, diétázók vagy csak az egészséges étkezésre odafigyelők is bátran fogyaszthatják.

– Lekvárjainkat steviával édesítjük. Csak néhány termékünkbe teszünk egy egész kevés cukrot, például a karamellás almalekvárba, de a vásárlóink nem is hiányolják, sőt gyakran el sem hiszik, hogy valóban cukor nélkül készült az adott íz! – árulja el Ágnes.

Kiváló termékek Európa-szerte

Nemcsak a család lekvárjai sikeresek, zakuszkájuk 2019-ben elnyerte az Év Kiváló Terméke díjat. Ráadásul a termékcsalád ínyencségei nemcsak Magyarországon, de külföldön is hódítanak: Németországba, Angliába, Írországba, Ausztriába, Szlovákiába, sőt a Naszályon karácsonyozó tatabányai török önkéntesek révén még Törökországba is eljutottak.

– Kis- és őstermelők vagyunk, így a szabályoknak megfelelően csak helyben árusítunk, viszont számos vevőnk visz az ország messzibb városaiban vagy más országban élő rokonainak, ismerőseinek ajándékba a portékánkból – meséli Ágnes, akitől megtudom, hogy a tatabányai Zöld Kosár piacra is járnak, és a Grammok kamrája csomagolásmentes bolt polcain is megjelentek a termékek, sőt a járványhelyzet miatt a házhozszállításba is belevágtak Naszály, Tata és Tatabánya területén, életükről közösségi oldalukon is beszámolva.

Amellett, hogy a házaspár figyel az egészségre, környezettudatos is. Üvegeiket visszaveszik, amiket így újra és újra fel tudnak használni. Csak a tetőket cserélik ki, de a régiek sem mennek a kukába, ahogy a nekik hozott, de méretben nem megfelelő befőttesüvegek sem: szorgos háziasszonyokhoz, nagymamákhoz juttatják el azokat. A csomagolásnál is az újrahasznosítás a szempontjuk, így más termékek kartondobozait, papírtáskákat, illetve szalmát, spárgát és papír alapú címkét használnak, törekedve a műanyagmentességre.

– Szeretjük a natúr, letisztult, egyben környezetbarát megjelenést, így ráadásul a vásárlókat sem terheljük a csomagolás miatt többletkiadással – mutat rá Gábor arra, hányféle szempontból előnyös a csomagolóanyagok ismételt használatbavétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában