diákélet

2021.01.28. 18:43

A tatabányai diákpolgármester fellendítené a helyi fiatalok életét

Január 14-én újra megalakult a Tatabányai Városi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat. Élére a testület egyhangú döntése alapján az évek óta önkénteskedő Kerekes Máté István került, aki diákpolgármesterként komoly tervekkel néz a 2021-es évbe.

Raffael Veronika

Tíz év után lett Kerekes Máté István a diákpolgármester

Fotó: Cserteg István

– Három éve, 2018 februárja óta foglalkozom önkénteskedéssel a Peron Music Alapítványnál. Sok programot sikerült megvalósítani, rendszeresen segédkezem a hagyományos tehetségkutatók szervezésében. 2019-ben megszerveztük a Természet napját is, melyet az alsógallai József Attila Művelődési Házban tartottunk. Itt a résztvevők előadásokat hallhattak a Vértesről, a benne élő erdei állatokról és az erdőgazdálkodásokról is – mesélt közösségszervezői munkásságáról a 17 éves szárligeti Máté, aki jelenleg a Bárdos László Gimnázium tanulója.

Pápai Jocival korcsolyáztak Ábrisért

Az elmúlt idők egyik legemlékezetesebb eseményének azonban a tavaly januári jótékonysági esemény bizonyult: a Korcsolyázzunk Ábrisért nevezetű rendezvénnyel az SMA-betegségben szenvedő, szárligeti Béry-Januskó Ábris számára nyújtottak segítséget.

– A volt történelemtanárunk unokája Ábris, nekik szerettünk volna segíteni Haag Laura társszervezővel, a Peron Music Alapítvánnyal és majdnem harminc másik diáktársammal. A nagy nap előtt a csapattal számos megbeszélést tartottunk, jó kis csapat szokott össze. Előzetesen felkerestük a Tatabányai Műjégpálya vezetőségét, valamint a város önkormányzatát, akik maximálisan az ügyünk mellé álltak, sok támogatást köszönhetünk nekik.

Tíz év után lett Kerekes Máté István a diákpolgármester

Az eseménnyel több mint ötszáz embert tudtunk megmozgatni egy este alatt, emellett olyan fellépőket tudtunk színpadra varázsolni, mint Molnár Dominik DOHM, Pápai Joci, a JMP zenekar, Molnár Lilien, illetve DJ Makszim. Csaknem félmillió forintot gyűjtöttünk össze a BJÁbris Alapítványnak, az összeggel pedig Ábris fejlődéséhez, kezeléseihez, és a mindennapjaihoz szükséges segédeszközeihez tudtunk hozzájárulni – emlékezett vissza a tanuló, aki szerint munkájukat a tavaly decemberben elnyert cím, az Év Önkéntes Programja 2020 díj is megkoronázta.

Béry-Januskó Ábris és édesanyja, Flóra a műjégpályán szervezett bulin (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Fellendítenék a tatabányai fiatalok életét

A fiatal szerint a diákönkormányzat újraalakulásának munkálatai 2020 novembere óta zajlanak, ami csaknem 10 év után újra megszerveződhetett Tatabányán.

– Németh Bencével, az egyik osztálytársammal – aki jelenleg a diákönkormányzat egyik alpolgármestere – kezdtük el az önkormányzat szervezését, a folyamatban segítségünkre a megyeszékhely önkormányzatától Varga Máté kommunikációs munkatárs volt.

Jelenleg a VDÖK 24 főből áll, minden hónap utolsó péntekén fogunk ülést tartani, ahol megbeszéljük a jövő hónapi teendőket – árulta el a diákpolgármester. Hangsúlyozta: közös céljuk képviselni a diákok érdekeit és számukra hasznos, ismeretterjesztő és szórakoztató rendezvényeket szervezni.

– 2021-ben szeretnénk minél több programot megvalósítani annak ellenére is, hogy a járványügyi helyzet bizonytalan. Havonta két-három eseményt tervezünk, elsőként egy fotópályázattal indítanánk az évet. A versenyre elsősorban a tatabányai fiatalok jelentkezését várjuk, nevezni pedig majd a Facebook-oldalunkon, illetve az e-mail-címünkön ([email protected]) keresztül lehet. Reménykedünk a korlátozások enyhülésben, ezért márciusra egy focikupát szervezünk a Jubileum Parkban, ezenkívül rendeznénk egy diák-közmeghallgatást és egy Drogprevenciós napot is. Októberre egy nagyszabású esemény jutna, első ízben tartanánk meg a Komárom-Esztergom Megyei Ifjúsági Bált – vázolta a terveket az ifjú.

Rendezvényszervező szakon tanul tovább a fiatal

A tisztségeket betöltők közös célja, hogy a környező diák­önkormányzatokkal baráti viszonyt alakítsanak ki annak érdekében, hogy megyei szintű események is létrejöhessenek.

– 2 év múlva, mikor lejár a mandátumom, szeretném, ha híre menne annak, hogy a diák­önkormányzatban való tevékenykedés jó buli. Remélem, hogy addigra már egy országos kurzussal tudjuk lezárni a mandátumot. Szeretnénk, egy olyan találkozót szervezni, melyre az ország összes diákönkormányzatát invitálnánk, és mindenki bemutathatná a saját apparátusát és az általuk végzett munkát – mondta Máté.

Egyéni céljairól Máté lapunknak azt is elárulta: önkéntesként, a programok koordinátoraként és társszervezőjeként döbbent rá, hogy rendezvényszervezéssel szeretne foglalkozni – az érettségi után Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában