honvédség

2020.11.24. 12:51

Videón a Leopardok első gyakorlata a szomódi lőtéren

Elindult első lőgyakorlatára a tatai dandárhoz érkezett nyolc darab Leopárd 2A4-es harckocsi. Az új tankoknak gumibetétes lánctalpaik vannak, így közlekedhetnek közúton is. Így a laktanyából a szomódi lőtérre az 1-es úti felüljárón keresztül, 2 részletben vonultak ki a nagymacskák.

Goletz Deák Viktória

A katonák gyakorlatától lesz hangos a környék a következő napokban

Forrás: Honvedelem.hu

Fotó: Kismartoni Mátyás

Rendőri felvezetésével indult el az MH. 25 Klapka György Lövészdandár laktanyájából a szomódi lőtérre hétfő reggel 9 órakor a 4 darab Leopárd 2A4-es harckocsi és a Leopárd 1-es harckocsivontató. A tankok meglepő gyorsasággal és mozgékonysággal hajtottak fel egyesével a felüljáróra. A több mint 50 tonnás monstrumok az emelkedőre érve kicsit lassítottak és egymástól 50 méteres távolságra haladtak át a hídon, majd az egyes úton Komárom felé mintegy 500 méter után letértek a lőtérre vezető föld­útra.

Első gyakorlat Szomódon

A manőver idejére a rendőrök lezárták a félpályát, azonban nem kellett az autósoknak sokáig bosszankodniuk. Mivel a tankok több mint 60 kilométer/órás sebességre is képesek, alig pár perc múlva már újra zavartalanul haladhatott a forgalom. Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsi Zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy a Leopárdok az első lőgyakorlatukra vonultak ki a lőtérre.

– A tatai dandárhoz érkezett nyolc Leopárd 2A4-es harckocsi a hétfői napon megkezdi az első lőgyakorlatát a szomódi lőtéren. Itt fogjuk majd befejezni a tatai kiképzőknek a felkészítését egyéni lőgyakorlatokkal, illetve magának a harckocsiknak a belövését, beszabályozását fogják majd a szakemberek elvégezni – magyarázta az alezredes.

Hozzátette: jelenleg 16 altiszt és tiszt kiképzése folyik a tatai dandárnál. Közülük négyen a most zajló gyakorlat keretében fogják befejezni a vezetői kiképzésüket és tesznek vizsgát. Így két hét múlva már ők fogják a laktanyába visszavezetni a nagymacskákat. A parancsnok azt is elárulta, hogy a Leopárdok érkezése sok fiatal fantáziáját megmozgatta, és a tavaly február óta megduplázódott a tankos alakulat létszáma.

– Nyilván van vonzereje az új harckocsik érkezésének, mindenki szeretné a nagyvasat vezetni. Erre pedig minden lehetőségük megvan, hiszen úgy tervezem, hogy decemberben már a legénység kiképzése is megkezdődhet. A Leopárd 2A7-esek megérkezésével pedig egy igazi, 21. századi technikát lesz lehetőségük kezelni – mondta az alezredes, aki elárulta, hogy a 2023-ban érkező A7-esek kezelésének elsajátításához is külön kiképzésen kell majd részt venniük a 11. Harckocsi Zászlóalj katonáinak.

Újabb harckocsik érkeztek

Azt is megtudtuk, hogy a noveber 24-én kedden újabb Leopardok érdkeztek Tatára, négy nagyvad is részt vesz majd a gyakorlaton.

– December elején pedig az utolsó kettő harckocsi érkezik. A tankok az átvizsgálásuk után szintén kivonulnak a lőtérre és csatlakoznak a gyakorlathoz – árulta el az alezredes.

Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban november 26-án, csütörtök 6:00–6:30 óra között, valamint december 3-án, csütörtökön 6:00–6:30 óra között újabb félpályás útlezárásra lehet számítani Komárom irányába. A gyakorlat befejeztével pedig, december 3-án, csütörtökön este 18:00–18:30 között Tata irányába lesz lezárva a forgalom. A tervek szerint ekkor fog a 12 tank visszaérkezni a tatai laktanyába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában