egy élet munkája

2020.10.25. 15:32

Vasdiplomát kapott Dr. Körmendi Gézáné Iza néni, tatai tanárnő

Dr. Körmendi Gézáné, vagy ahogy tanítványai ismerik, Iza néni Tata polgármesterétől, Michl Józseftől vehette át vasdiplomáját.  

Kemma.hu

Dr. Körmendi Gézáné Iza néni 65 évnyi munkájáért vasdiplomát kapott

Forrás: tata.hu

Fotó: Domokos Attila

Dr. Körmendi Gézáné Iza néni tanítónői diplomáját 65 évvel ezelőtt, 1955. július 2-án szerezte az Esztergomi Állami Tanítóképző Intézetben. A vasdiplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kara adta ki számára, közmegbecsülésre méltóan teljesített hivatása elismeréséül – írja a tata.hu.

Dr. Körmendi Gézáné Iza néni 65 évnyi munkájáért vasdiplomát kapott (Fotó: tata.hu)

Iza néni visszatekintve a diákévekre, az esztergomi tanítóképző mint élete legszebb időszaka tűnik fel előtte, ahol a tanárai nagyon szerették, becsülték a hallgatóikat, és átadtak nekik minden tudást, amire a későbbiekben szükségük lehet.

A tanárnő csak gyakorló évében tanított Bakonysárkányon, majd Tatán, a Fazekas Iskolában kezdett tanítani, először alsó tagozaton hat éven át, majd elvégezte a pécsi főiskola magyar-orosz szakát. Közben nevelte a saját két gyermekét, tanult és tanított, ahogyan fogalmazott: ezer más dolgot is csinált.

Tanítványaival való viszonyáról Iza néni a Tatai Televíziónak elmesélte, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolt a diákjaival, akik közül sokan ma is felhívják telefonon.

„Nagyon szerettem őket, de ez nem abban nyilvánult meg, hogy mindent megengedtem nekik, hanem, hogy tisztességre, becsületre neveltem őket. Sok gyermeket tanítottam meg írni-olvasni, akinek nem ment jól, azzal délután vagy este gyakoroltam, hiszen a gyerekekért éltünk” – emlékezett vissza a tanárnő.

A tanárnő családjában 15 pedagógus volt, többek között az édesapja és a testvérei, így volt honnan örökölni a hivatástudatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában