Friss adat: Tatabánya szennyvízében mérsékelt a Covid-örökítőanyag

Leginkább Nyugat-Magyarországon emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga a 38. heti vizsgálati adatok alapján.

Kemma.hu

Budapest, 2020. június 11. Krasznai Erika ápolónő (b) védőfelszerelésben az éjszakai műszakban a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Ismét mérték a koronavírus örökítőanyag-koncentrációját a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ térképes tájékoztatója szerint Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki a Covid örökítőanyagának mennyiségében.

Tatabányán az előző heti mérésen még növekedett a koncentráció, jelenleg azonban mérsékelten van jelen a szennyvízben az örökítőanyag, és stagnáló állapotot mutat. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Tatabányán jelenleg stagnál a Covid-koncentráció (Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ)

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Felhívják ismételten a figyelmet a járványügyi szabályok fokozott betartására is.

  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak
  • Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot
  • Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában