fontos megbeszélés

2020.08.31. 16:02

Szakértő árulta el mi a fő oka, hogy Tatabányán randalíroznak a vaddisznók

Tatabányán jelentős problémát okoznak a városba besettenkedő vaddisznók. A témakörben a városvezetés és az érintett szakmai vezetők fontos tárgyalást tartottak.

R.V.

Mintegy másfél órán át maradt az M1-es autópálya szomszédságában álló ház kertjében a vaddisznók szerdán késő délután.

Forrás: Beküldött

Fotó: Esztergályos Zsolt

Régóta fennálló problémakörről, a városon belülre merészkedő vaddisznókról tárgyalt a polgármesteri hivatal dísztermében a tatabányai városvezetés, valamint a kérdéskörben érintett szakmai résztvevők. A meghívott vendégek között a Komárom Esztergom Megyei Vadászkamara, a Vértesi Erdő Zrt., a Vértesaljai Földtulajdonosok Vadásztársaság, a Tatabányai Rendőrség és a Kormányhivatal munkatársai is részt vettek.

A vaddisznó többek között életterének folyamatos csökkenése okán hosszú évek óta megtalálható a város különböző peremterületein, ez a lakosok elégedetlenségét, esetlegesen veszélyeztetettségét eredményezi. A szakmai egyeztetőfórumon folytatott eszmecserét szakértőként a Gödöllői Szent István Egyetem professzora, Heltai Miklós vezette, aki a vaddisznók gyakori megjelenésének legfőbb okaként az önkormányzati területek, illetve a magánkézben lévő kiskertek gondozásának hiányát emelte ki. Itt az állatok ugyanis gyakran búvóhelyre, ellőterületre lelnek.

A probléma kezelésével kapcsolatban számos konkrétum felmerült, Dr. Lehotzky Pál állatorvos külföldi minta alapján önkormányzati alkalmazott megbízását javasolta. Az úgynevezett natúrmenedzser helyreszabottan kezeli a vadállatok megjelenésével kapcsolatban felmerülő kérdéseket: tanácsokat ad, oktatási és nevelési programokat szervez. Adott esetben, ha más megoldás nincs, belterületen kell kilőni a vadat – szigorúan szakképzett, tapasztalt vadászokkal, speciális fegyverekkel – mindezt a rendőrséggel folytatott szoros együttműködésben.

A probléma megoldása összetett, ugyanis a kárfelelősség meghatározása jogilag körülményes. A megbeszélés során a részt vevő felek egyetértettek abban, hogy a megoldásnak több lábon kell állnia: az önkormányzat, a rend­őrség és a vadászatra jogosult szervezetek összefogása és párbeszéde nélkülözhetetlen a jövőt illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában