fiatal óriások

2020.05.09. 11:30

Bohócfészkekkel próbálkoznak először a fiatal gólyapárok

Az utóbbi hetekben, napokban egyre több településről jöttek bejelentések arról, hogy fiatal gólyák érkeztek és fészeképítéssel próbálkoznak.

Krupánszki Máté

Forrás: MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport

Kevésbé szokványos jelenség tarkítja az elmúlt hetekben, napokban megyénk egyes településeinek az életét, ugyanis több helyen is fiatal gólyapárok jelentek meg, akik fészek építésével próbálkoznak. A napokban már hírt adtunk arról, hogy Sárisápon és Környén is az önkéntes tűzoltók segítettek a gólyáknak fészket építeni.

Szabó Máté, a Magyar Madártani Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport titkára arról számolt be nekünk, hogy az idei évben nagyon megszaporodott az „új gólyapár érkezett a településünkre” típusú bejelentések száma.

– Ezeknek nagyon örülünk, mivel mi sem tudunk mindenhol mindig ott lenni. Ezért is fontos a civil lakosság bevonása az ilyesféle észlelésekbe. Ezek az emberek ott élnek a gólyafészkek mellett, látják a madarakat minden nap és olyan információkkal tudnak bennünket ellátni, amiket mi soha, vagy csak nagyon sok idő után tudnánk meg. A Komárom-Esztergom megyei fehér gólya védelemmel kapcsolatban működik a Gólyakaraván – Komárom-Esztergom megyei Gólya Road Show nevű Facebook-oldal. Ide nyugodtan lehet írni a gólyákkal kapcsolatos üzeneteket – tájékoztatott a szakember.

Máté kiemelte, hogy jellemzően a fészeképítési folyamat hozzálátásából lehet leszűrni, hogy fiatal, tapasztalatlan állatról van szó. Ügyetlenkednek, nem tudják, hogy mit kell csinálni és pontosan hogyan. Mindenképpen érdekesség, hogy, ha „fiatal” madarakról beszélünk, akkor ez a fehér gólyák esetében legalább három éves kort jelent, mivel kikelés után, amikor elvonul Afrikába, akkor csak az azt követő harmadik évben tér vissza Európába. Hazánkban stabilnak mondható a gólyák költőállománya, amely 5000-5500 pár körül van jelenleg.

A szakember azt is elárulta, hogy a fiatal ivarérett, még fiókanevelési tapasztalattal nem rendelkező párok kezdetben úgynevezett „bohócfészkeket” építenek, ezek amolyan fészekkezdemények.

– Minden évben vannak ilyen „bohócfészket” építő fiatalok a megyénkben. A legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy próbálkoznak a madarak, aztán ahogy sikerül úgy sikerül a fészek. Ezt bármelyik nap ott is hagyhatja a fiatal pár. A nagyobb testű madaraknál ez gyakori jelenség. Egy rendes, költésre alkalmas fészek megépítése nagyjából két hétig tart egy gólyapár számára – fejtette ki a titkár.

Mindemellett a fehér gólya nagyon ügyes fészeképítő. Máté szerint az egész témakörben a kulcskérdés a tapasztalat. Ha nagyon segíteni szeretnénk nekik, akkor ki kell figyelni, hogy honnan gyűjtik a fészekanyagokat és oda kell kivinni száraz vékony ágakat vagy szőlővenyigéket.

Egy több éves, jól összerakott fészek akár 200-300 kilót is nyomhat, amely nagy károkat okozhat az elektromos berendezésékben, így nélkülözhetetlen, hogy a természetvédelmi szakemberek közösen dolgozzanak az E.ON munkatársaival.

– A magyarországi fehér gólya fészkek 99 százaléka villanyoszlopokon található, azok pedig az E.ON tulajdonát képzik. A szakemberek a vezetékek védelme érdekében fészektartó kosarakat helyeznek ki, amelyek nem csak a vezetékeket, a madarakat is védik, hiszen a kosár révén a fészek is magasabbra kerül, így az áramütés lehetősége is csökken. Ezek miatt a nemzeti park igazgatóságok és az elektromos hálózatot üzemeltetők folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Megyénkben az illetékes állami természetvédelmi szerv a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – mondta Máté.

A szakember hangsúlyozta, hogy itthon sokat tehetünk azért, hogy a már meglévő párokat megtartsuk és az új párokat a településeinkre csábítsuk. Ehhez hozzátartozik a fészektartó kosarak kihelyezése, villanyoszlopok leszigetelése és a táplálkozóterületek megóvása is. Azonban ezeknél is fontosabb a nemzetközi védelem, hiszen hiába tesznek meg a szakemberek hazánkban mindent, ha a mediterrániumban halomra lövik a gólyákat.

Szabó Máté azt is elárulta, hogy országos szinten Komárom-Esztergom megyében költ a legkevesebb fehér gólya, így minden új párnak örülnek, akik itt próbálják meg a költést.

Gólya Road Show

– Az E.ON-os szakemberek bevonásával egy kosara darusautóval felmegyünk a fészkekhez és onnan lehozva a fiókákat meggyűrűzzük őket. Ezt mind úgy tesszük meg, hogy az eseményt meghirdetjük és az érdeklődők előtt zajlik a szakmai munka. Ekkor lehetőség van a fiókák testközelből való megismerésére, a kérdések feltevésére a madarakkal kapcsolatban, illetve a gyerekek el is nevezhetik a fiókákat. Ilyenkor a fiatal gólyák kapnak egy hagyományos fémgyűrűt, valamint egy úgynevezett színes gyűrűt is, aminek a segítségével a későbbieknek távcsővel is azonosítható lesz a madár és nem szükséges újra befogni. Ezzel nyomon követhető a madár életútja – fejtette ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában