fiatal óriások

2020.05.09. 11:30

Bohócfészkekkel próbálkoznak először a fiatal gólyapárok

Az utóbbi hetekben, napokban egyre több településről jöttek bejelentések arról, hogy fiatal gólyák érkeztek és fészeképítéssel próbálkoznak.

Krupánszki Máté

Kevésbé szokványos jelenség tarkítja az elmúlt hetekben, napokban megyénk egyes településeinek az életét, ugyanis több helyen is fiatal gólyapárok jelentek meg, akik fészek építésével próbálkoznak. A napokban már hírt adtunk arról, hogy Sárisápon és Környén is az önkéntes tűzoltók segítettek a gólyáknak fészket építeni.

Szabó Máté, a Magyar Madártani Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport titkára arról számolt be nekünk, hogy az idei évben nagyon megszaporodott az „új gólyapár érkezett a településünkre” típusú bejelentések száma.

– Ezeknek nagyon örülünk, mivel mi sem tudunk mindenhol mindig ott lenni. Ezért is fontos a civil lakosság bevonása az ilyesféle észlelésekbe. Ezek az emberek ott élnek a gólyafészkek mellett, látják a madarakat minden nap és olyan információkkal tudnak bennünket ellátni, amiket mi soha, vagy csak nagyon sok idő után tudnánk meg. A Komárom-Esztergom megyei fehér gólya védelemmel kapcsolatban működik a Gólyakaraván – Komárom-Esztergom megyei Gólya Road Show nevű Facebook-oldal. Ide nyugodtan lehet írni a gólyákkal kapcsolatos üzeneteket – tájékoztatott a szakember.

Máté kiemelte, hogy jellemzően a fészeképítési folyamat hozzálátásából lehet leszűrni, hogy fiatal, tapasztalatlan állatról van szó. Ügyetlenkednek, nem tudják, hogy mit kell csinálni és pontosan hogyan. Mindenképpen érdekesség, hogy, ha „fiatal” madarakról beszélünk, akkor ez a fehér gólyák esetében legalább három éves kort jelent, mivel kikelés után, amikor elvonul Afrikába, akkor csak az azt követő harmadik évben tér vissza Európába. Hazánkban stabilnak mondható a gólyák költőállománya, amely 5000-5500 pár körül van jelenleg.

A szakember azt is elárulta, hogy a fiatal ivarérett, még fiókanevelési tapasztalattal nem rendelkező párok kezdetben úgynevezett „bohócfészkeket” építenek, ezek amolyan fészekkezdemények.

– Minden évben vannak ilyen „bohócfészket” építő fiatalok a megyénkben. A legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy próbálkoznak a madarak, aztán ahogy sikerül úgy sikerül a fészek. Ezt bármelyik nap ott is hagyhatja a fiatal pár. A nagyobb testű madaraknál ez gyakori jelenség. Egy rendes, költésre alkalmas fészek megépítése nagyjából két hétig tart egy gólyapár számára – fejtette ki a titkár.

Mindemellett a fehér gólya nagyon ügyes fészeképítő. Máté szerint az egész témakörben a kulcskérdés a tapasztalat. Ha nagyon segíteni szeretnénk nekik, akkor ki kell figyelni, hogy honnan gyűjtik a fészekanyagokat és oda kell kivinni száraz vékony ágakat vagy szőlővenyigéket.

Egy több éves, jól összerakott fészek akár 200-300 kilót is nyomhat, amely nagy károkat okozhat az elektromos berendezésékben, így nélkülözhetetlen, hogy a természetvédelmi szakemberek közösen dolgozzanak az E.ON munkatársaival.

– A magyarországi fehér gólya fészkek 99 százaléka villanyoszlopokon található, azok pedig az E.ON tulajdonát képzik. A szakemberek a vezetékek védelme érdekében fészektartó kosarakat helyeznek ki, amelyek nem csak a vezetékeket, a madarakat is védik, hiszen a kosár révén a fészek is magasabbra kerül, így az áramütés lehetősége is csökken. Ezek miatt a nemzeti park igazgatóságok és az elektromos hálózatot üzemeltetők folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Megyénkben az illetékes állami természetvédelmi szerv a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – mondta Máté.

A szakember hangsúlyozta, hogy itthon sokat tehetünk azért, hogy a már meglévő párokat megtartsuk és az új párokat a településeinkre csábítsuk. Ehhez hozzátartozik a fészektartó kosarak kihelyezése, villanyoszlopok leszigetelése és a táplálkozóterületek megóvása is. Azonban ezeknél is fontosabb a nemzetközi védelem, hiszen hiába tesznek meg a szakemberek hazánkban mindent, ha a mediterrániumban halomra lövik a gólyákat.

Szabó Máté azt is elárulta, hogy országos szinten Komárom-Esztergom megyében költ a legkevesebb fehér gólya, így minden új párnak örülnek, akik itt próbálják meg a költést.

Gólya Road Show

– Az E.ON-os szakemberek bevonásával egy kosara darusautóval felmegyünk a fészkekhez és onnan lehozva a fiókákat meggyűrűzzük őket. Ezt mind úgy tesszük meg, hogy az eseményt meghirdetjük és az érdeklődők előtt zajlik a szakmai munka. Ekkor lehetőség van a fiókák testközelből való megismerésére, a kérdések feltevésére a madarakkal kapcsolatban, illetve a gyerekek el is nevezhetik a fiókákat. Ilyenkor a fiatal gólyák kapnak egy hagyományos fémgyűrűt, valamint egy úgynevezett színes gyűrűt is, aminek a segítségével a későbbieknek távcsővel is azonosítható lesz a madár és nem szükséges újra befogni. Ezzel nyomon követhető a madár életútja – fejtette ki a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában