A járvány módosította a tatabányai költségvetést

A koronavírus-járvány a gazdasági életre is óriási hatással van, s a városi költségvetések átcsoportosítását eredményezi. Tatabányán is jelentősen csökken a helyi iparűzési adó összege. A bevételkiesés várhatóan egymilliárd forint lesz.

S. G.

Folytatni szeretné a nagyobb beruházásokat, de néhány esetben áttekintené a terveket. Tatabánya polgármesterével, Szücsné Posztovics Ilonával beszélgettünk.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta: tovább rontják a város költségvetési helyzetét azok az intézkedések, melyek következtében az eredeti költségvetésbe betervezett bevételektől esnek el. Ezek közül a legnagyobb veszteséget a 200 millió forintos gépjárműadó elvonása jelenti. Az idén 1365 millió forintos bevételkieséssel számolnak. Ehhez hozzáadódik a járvány kezelésével kapcsolatban várható 400 millió forintos kiadás.

A polgármester a költségvetés korrigálására vonatkozó javaslatcsomagot küldött a tatabányai képviselőknek, ebben szerepelt egy, a körzeti fejlesztésekre vonatkozó módosító javaslat is.

– A beruházások szükségességét tartottam szem előtt körzetenként – mondta a polgármester. – Éppen ezért a módosítási javaslat nem tartalmaz súlyozást, alapvetően út-, járda- és lépcsőfelújítások, közvilágítás-fejlesztés, hulladéktárolók kihelyezése maradt az idei fejlesztések között. A körzeti fejlesztésekre szánt 816 millió forintos keretből 460 milliót javasoltam későbbi felhasználásra halasztani.

– A járványhelyzet okozta negatív gazdasági következmények mindannyiunktól jelentős áldozatot követelnek, viszont az idén elmaradó fejlesztésekre mindenképpen visszatérünk a következő években – fogalmazott Szücsné Posztovics Ilona. A polgármester kiemelte: a javaslat célja volt, hogy a fejlesztésekben bekövetkező változtatásokat konszenzussal sikerüljön véglegesíteni, ezért helyszíni bejárásokat kezdeményezett a körzeti képviselőkkel.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a megyeszékhely közgyűlése februárban 17 igen és egy nem szavazattal elfogadta Tatabánya 31 milliárd forintos költségvetését, amelyben 16 milliárd forintot fejlesztésre, 15 milliárd forintot pedig működésre fordítanak. Tatabánya 2020-ra 9,5 milliárd forintos helyi adóbevételt tervezett, ebből hatmilliárd forintot az iparűzési adóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában