újévi koncert

2020.01.07. 21:00

A Benkó Dixieland Band zenekar adott újévi jazz koncertet Komáromban

Az újévi koncert során a neves Benkó Dixieland Band zenekar a jazz zene legjobbjait hozta el a népes közönségének a komáromi Aranytál Étterembe.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Újévi koncertet szervezett szombatra a Vivace Zenei Egyesület. Az Arany­tál Étterem Rendezvénytermében a Benkó Dixieland Band zenekar lépett színpadra.

A népszerű dzsesszzenekart 1957-ben alapította meg az azóta már elhunyt Benkó Sándor klarinétos. Első lemezük már aranylemez lett. Számos hazai és külföldi fesztivált és versenyt nyertek, több tucatnyi kitüntetésben részesültek. Benkó 2015-ös halála után a zenekar névadójának fia bejelentette, hogy többé semmilyen együttes nem viselheti a Benkó nevet, ezt azonban a zenekar tagjai cáfolták. A jogvita alatt Dixie Kings of Hungary néven lépett fel a csapat, majd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Fővárosi Törvényszék döntése alapján újra viselhetik a Benkó Dixieland Band nevet.

A formáció új vezetője Nagy Iván harsonás, aki 1966 óta tagja a zenekarnak. A többiek a 2000-es évek után csatlakoztak: Kovacsevics Gábor – dob, Csikós Miklós – bőgő, Nagy Iván – zongora, Gáspár Pál – bendzsó, Dennert Árpád – klarinét, szaxofon, Szalóky Béla – trombita.

A koncert elején Pálfyné Nyikus Zita, a zenei egyesület vezetője köszöntötte a szép számban megjelent közönséget. Szalóky Béla minden dal előtt rövid ismertetőt mondott. Elhangzott többek között Irving Berlin zeneszerző Alexander’s Ragtime Band című dala, valamint az Add ide a didit címmel hazánkban is ismertté lett dal eredetije, amelyet az Egyesült Államok egyik off-off Broadway zsidó színházában adtak elő elsőként. A koncert szünetében mindenki pezsgővel köszöntötte az új esztendőt.

Zenekedvelők

A Vivace Zenei Egyesület 1996-ban alakult. A város komolyzenét kedvelő polgárai hozták létre, hogy helyben hangversenyeket szervezzen. Ápolják a város zenei hagyományait, támogatják a fiatal zeneművészeket. Az egyesület kezdeményezésére komponálta Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző a Komáromi Ének című oratóriumot Klapka György és hős katonái emlékére. 2006-ban a város képviselő-testülete Pro Urbe-díjat adományozott nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában