állatvédelem

2019.11.28. 17:30

A tatabányai ebrendészeti telep programsorozata a diákokat szólítja meg

A Kutyakötelesség című program nyitónapján két iskola diákjai vettek részt, de tervezik, hogy a város több iskoláját is bevonják a programba.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Kutyakötelesség címmel indult ismeretterjesztő program iskoláknak a Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület és az Ebrendészeti telep közreműködésével. A felelős állattartás népszerűsítését szolgáló sorozatról Kupcsok Péter önkormányzati képviselő számolt be, miközben a TSZC Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakgimnáziuma tanulóit vezette körbe Bányai Szilárd, a telep vezetője. A diákok több zsák kutyaeledellel érkeztek. Miután a buszról lepakolták, Bányai Szilárd a szállító autót mutatta meg a diákoknak. Kutyahordó, betegágy, különböző védőfelszerelések sorakoztak benne.

A telepre belépve csak néha akasztotta meg az ismertetést egy-egy vakkantás. A plüssökkel otthonossá varázsolt ügyféltér után patyolat tiszta folyosón araszoltak előre a diákok. Közben benézhettek az orvosi szobába, a kutya oviba, a dühöngőbe, és a gyengélkedőbe, ahol néhány frissen műtött eb csóválta a farkát egyszemélyes ketrecében.

A telepvezető elmondta: évente csaknem háromszáz kóbor állatot fognak be, mindegyik átesik a kötelező orvosi vizsgálatokon és ivartalanítják őket. Ez utóbbi azért fontos, mert tíz év alatt egy kutyapár és összes szaporulata húszmillió kutyust lenne képes világra hozni, így néhány év alatt teljesen ellepnék a várost. Bányai Krisztina, a Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület vezetője hozzátette: évente négyszáz kutyus és száz cicus kerül be a telepre, és legfeljebb egy évet töltenek el itt. A kisebbek, fiatalabbak gyorsabban találnak gazdára. Gyakran szerveznek nyílt napokat. Az idén a befogott állatok 98 százalékát sikerült örökbe adniuk.

Nyitónap

– A szakemberek évek óta tartanak állatvédelmi oktatásokat az iskolákban, ezúttal az volt a cél, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a telepen folyó munkával – kezdte tájékoztatóját Kupcsok Péter. Kiemelte: fontos, hogy a fiatalabb generáció megismerkedjen az állatvédelem és a felelős állattartás szabályaival. A Kutyakötelesség című program nyitónapján két iskola diákjai vettek részt, de tervezik, hogy a város több iskoláját is bevonják a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában