hagyomány

2019.08.19. 15:45

Tíz településről érkezett a búza az Ács-Kapocs fesztiválra

Harmadik alkalommal öntötték össze tíz település – Ács, Bana, Bábolna, Nagyigmánd, Komárom, Csallóközaranyos, Gúta, Komáromszentpéter, Madar és Olasztelek – búzáját szombaton az Ács-Kapocs Fesztiválon.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

A városvezetés és az ácsi születésű dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program megálmodója korábban úgy határozott, hogy útnak indítja a Testvérek Kenyere program részeként az Ács-Kapocs Fesztivált. Ennek szellemében szombaton már harmadik alkalommal rendezték meg az eseményt a kastélyparkban. A megjelenteket Németh Gyula, a Bartók Béla Művelődési Ház igazgatója köszöntötte, majd a búzával töltött zsákok lovas kocsin érkeztek a Zichy-kastély parkjába. Ezután dr. Szentirmai István mondta el ünnepi beszédét.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, hogy a történelem sok mindenre megtanít minket, elsősorban emlékezni és arra is, hogy ne felejtsük el, azt, ami a magyarsággal történt. Czunyiné dr. Bertalan Judit beszédében elmondta, hogy ez az esemény jó alkalom arra, hogy összefogjon és összetartson a magyarság.

A beszédek után a jelenlévő gyerekek összekeverték a tíz település búzáját, amelyet aztán dr. Szalai Gábor plébános és Gerecsei Zsolt tiszteletes megszentelt és megáldott, majd zsákokba visszamerve osztották szét a tíz település vezetői között a közös búzát, melyből augusztus 20-án készülhet az új kenyér. Az ünnepségen műsorral közreműködtek a Ritmus Művészeti Iskola növendékei, az Ácsi Bóbita óvoda Lepke csoportjának apróságai.

 

További részleteket a 24 Óra augusztus 19-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában