búzaszentelés

2019.04.27. 15:59

A kenyér lélekben közelebb hozhatja egymáshoz a magyarokat

Megszentelték a búzát Esztergomban, az esemény lovashuszárok látványos felvonulásával indult. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kövér László országgyűlési elnök is.

Pöltl Zoltán

Megszentelték a búzát Esztergomban, az esemény lovashuszárok látványos felvonulásával indult. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kövér László országgyűlési elnök.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Országos vezetők részvételével Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget tartottak április 27-én Esztergomban. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett első ilyen ünnepségen többek között köszöntőt mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Kövér László többek között kiemelte: a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat országos indító esemény az az ünnep, mely lélekben közelebb hozhatja egymáshoz a magyarokat. A 2011-ben önkéntesen összeadott 10 tonnából 2018-ra már 583 tonna búza lett, amely 80 000 gyermekhez juttatja el az összetartozás kézzelfogható üzenetét, mondta az Országgyűlés elnöke.

Az ünnepségen a négy történelmi egyház püspökei is beszéltek, mindannyian a búza, a kenyér krisztusi szimbolikájára mutattak rá. Az esztergomi országos búzaszentelő ünnepen, mely hosszú évek óta hagyománya a város határában lévő gabonaföldeken, a római- és görög katolikus, valamint a protestáns egyházak egy-egy papja, lelkésze liturgikus esemény keretében áldotta meg a még zöld, zsenge kalászost.

További részletek a 24 óra hétfői számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában