prevenció

2019.03.21. 17:30

Zacher Gábor jól játszotta a drogos fiú laikus apját a Momentán preventív előadásán

Preventív előadáson az improvizációs társulat különböző szituációkat mutatott be, mely a fiatalok függéseiről és problémáiról szól. A témában a toxikológus is megszólalt, majd beszállt a játékba.

F. M.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Ha valaki emlékszik az egykoron népszerű Családi kör című televíziós oktató műsorra, az hasonlóra számíthatott március 19-én kedden este dr. Zacher Gáborral, a népszerű toxikológussal és a Momentán Társulattal az esztergomi Művelődési Házban. Függő játszma címmel egy improvizációs előadás részesei lehettek a látogatók, mely a fiatalokat nagy mértékben érintő függésekről és a szülők ezekre adott válaszairól szólt. Az improvizációs előadás egy drogprevenciós projekt része, mely több településen folytatódik a közeljövőben.

balról: Penke Bence, Lisztes Linda, Tóth Barnabás , Várady Zsuzsi, Bódy Gergő és dr. Zacher Gábor (Fotó: F. M. / Kemma.hu)

A társulat négy színésze olyan szituációkat improvizált, melyek mindennaposak a családokban. A túlzott számítógépes játékhasználatról, a mobilfüggőségről, az alkoholfogyasztásról és a droghasználatról is láthattunk egy-egy élethelyzetet. Mindezeket humorosan és életszerűen megjelenítve. A helyzetekre különböző megoldások születtek, melyeket aztán Zacher Gábor ki is értékelt.

A szakember minden jelenet után a problémás helyzetre adott optimális választ is kiemelte. Többek között elhangzott, hogy a fiataloknak nem egy prédikáló szülőre van szüksége. Az ifjabb generációnak arra van szüksége, hogy meghallgassák őket és nyissanak feléjük a szülők. A család érdeklődjön a gyerek iránt, és mutasson is példát.

Ahogy a szakember hozzátette: manapság sokkal könnyebben elérhetőek a narkotikumok, az alkohol és az online világ, mint ezelőtt akár csak 10 éve. A fiatalok körében pedig egyre korábbra tehető a drogok és az alkohol kipróbálása. Ha időben észreveszi a szülő a jeleket, könnyebb is kezelni. Ehhez azonban bizalom kell szülő és gyerek között.

A toxikológus egy jelent erejéig cameo szerepet is vállalt: egy édesapát játszott, aki szembesül fia drogfogyasztásával.:- Fiam, én ugyan nem értek a drogokhoz, csak itt-ott olvastam róluk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában