prevenció

2019.03.19. 17:30

Zacher Gábor szerint a dizájnerdrogok úgy működnek, mint az orosz rulett

Kétéves drogmegelőző projekt indult el kedden, amelynek alkalmából Zacher Gábort kérdeztük meg a legújabb drogfogyasztási szokásokról.

P. O. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Március 19-én, dr. Zacher Gábor toxikológus és a Momentán Társulat interaktív előadásával indult el Esztergomban egy kétéves drogprevenciós projekt.

A nyitóalkalom első részében a pedagógusok és szülők, a másodikban pedig a szélesebb közönség láthatta a különleges performanszt, mely előtt a nézők ajánlhattak a színpadon megjelenítendő szituációkat.

A művelődési házban tartott bemutató előtt dr. Zacher Gábort az új projektről, a legújabb drogfogyasztási trendekről és dizájnerdrogokról faggattuk.

Zacher Gábor szerint mindenféle anyagok feltűnnek a dizájnerdrogokban, akár patkányméreg is (Fotó: P. O. Z / 24 Óra)

- Mit mutatnak a statisztikák, az új megelőző metódusok, dráma-pszichológiai módszerek hatása érződik-e?

- Azt gondolom, hogy Magyarországon elkezdett stagnálni a szerhasználóknak a száma. Az utóbbi egy-két-három évben nem volt lényeges emelkedés ebben a történetben. Ez már egy pozitív dolog. Persze, az lenne a legjobb, ha arról tudnék beszámolni, hogy 20-30-40 százalékkal csökkent a szerhasználók száma, illetve egyre idősebb korban nyúlnak az emberek a szerhez, stb, de ilyet nem tudok mondani. A drogpolitikában szerintem elsősorban nem a kínálatcsökkentés a fontos. Attól, hogy megfognak egy dílert, akinek a zsebében van 3 vagy 5 gramm, ettől a piac érdemben nem fog megváltozni, de persze ha egy nagyobb szállítmányt lekapcsolnak, akkor azért módosítja a dolgokat egy időre. A fontos irány a keresletcsökkentés. Ugyanis amennyiben nem akarok kiflit vásárolni egy boltban, mert tudom, hogy ott rossz a kifli akkor nem fog működni az üzlet, fordítva viszont igen. Ez utóbbi esetben minden nap bejön a boltba száz ember és fog venni három-három kiflit. Erre már üzleti tervet lehet felépíteni, hiszen előre lehet kalkulálni a kereslet alapján a kínálatot.

Dr. Zacher Gábor toxikológus és a Momentán Társulat interaktív előadásával indult el egy kétéves drogprevenciós projekt (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

- A drogfogyasztás világa új periódusba lépett, a mondjuk húsz évvel ezelőtti szerhasználatban még eredeti anyagokat vettek magukhoz a fogyasztók, ma pedig itt vannak az úgynevezett dizájnerdrogok, a házilaborban készült, száz százalékban szintetikus és rendkívül veszélyes anyagok.

- A veszélyes szót azért hagynám el, mert én sosem szerettem riogatni. Ebből a szempontból, amit említ, valóban nagyon megváltozott a világ. És igen, 25-30 éve lehetett tudni, hogy a vicces cigiben marihuána volt, a színes tabletta extasy volt, az olcsó fehér por amfetamin és így tovább. Ma egy vicces cigiről vagy egy tablettáról nem tudjuk megmondani, hogy mi van benne. Innentől kezdve ez egy orosz rulett. Egy példa: dohányt elkevernek a cuccal, majd feloldják acetonban. Ezt ráfújják a dohányra, megvárják, míg elpárolog az aceton, és megkapják a szintetikus marihuánával preparált dohányt, melyben a tudatmódosító fog működni. Ez már a második slukk után ott lesz a központi idegrendszerben. De mindenféle anyagok tűnnek fel a dizájnerdrogokban, akár patkányméreg is.

Fotó: P. O. Z. / 24 Óra

- A most Esztergomban induló szemléletformáló drogprevenciós projekt alapvetően új módon közelíti meg a függőség problémáját, annak kezelését, és elsősorban pedagógusoknak és szülőknek szól. Hogy látja, mennyire hatékonyabb ez a módszer, mint amikor az érintett tizen-, huszonéves korosztályt célozzák meg?

- Nem lehet a kettőt egymással összehasonlítani. Más a korosztály, más a nyelvezet, más az ismeretanyag és más az érdeklődési kör. Azt sem gondolnám, hogy a két korosztályt nem egészséges összeengedni, mármint, hogy mindannyian jelen legyenek, hanem izolálni kell őket egymástól és más és más jellegű információkat kell továbbadni számukra. Jelen esetben a pedagógusoknak olyan dolgokról kell beszélni, hogy ők hogyan tudjanak erről a témáról, a drogfüggőségről, a drogfogyasztásról, a drogprevencióról beszélni, beszélgetni a gyerekekkel.

- Valljuk be őszintén ez egy elég gáz téma, amikor ki kell állni egy osztályfőnöki órán és bejelenteni, hogy na gyerekek, ma a kábítószerekről fogunk beszélni. Ez legalább annyira kínos, mint annak idején a szexuális felvilágosítás volt, amikor a hihetetlen zavarban lévő osztályfőnöktől olyan dolgokat is kérdezhettek a diákok, melyre pironkodás nélkül nem tudott válaszolni, már ha egyáltalán tudott az adott pedagógus válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!