erős közösség

2018.09.06. 19:39

Jót tenni jó: húsz éves a Tatabányai Rotary Club

A Tatabányai Rotary Club célja elsősorban az, hogy értéket teremtsen a városnak: elfogadó közösségben a tagjaik jól érezzék magukat és jó dolgokat csináljanak közösen. A szervezet húsz évvel ezelőtt alakult a megyeszékhelyen, azóta számtalan eredménnyel büszkélkedhetnek. Németh Ildikóval, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Sugár Gabi

A Tatabányai Rotary Club egyik jótékonysági koncertje

– A Rotary Clubok Amerikából indultak, és több évtized elteltével ért a kezdeményezés Európába, Magyarországra, Tatabányára. Alapításkor mi volt a legfőbb cél?

– Az értékteremtés, egy olyan közösség létrehozása, ahol a tagok hasonlóan gondolkodnak a segítőkészségről, számíthatnak egymásra. Alapításkor és az elmúlt húsz évben is ugyanazt gondoljuk: a barátság ápolásán keresztül szeretnénk mások számára hasznosak lenni. A klub mai tagjai között több alapító is van, ez is az értékek állandóságát bizonyítja.

– Kik a tagjaik?

– A civil életben elfogadott személyek, akik szívükön viselik a rászorulók és a tehetségek sorsát. A megsegítésük érdekében a polgári foglalkozásunkon kívül időt, energiát fektetünk abba, hogy valós támogatást kapjanak. Azt tapasztaljuk, hogy meg lehet szólítani a megyében működő nagyobb cégeket és az itt élő magánszemélyeket is, mert fontos a társadalmi felelősségvállalás. Segítenek, mellénk állnak nagyobb eseményeinken. Jelenleg tizenheten vagyunk, idén négyen csatlakoztak hozzánk. Klubunkra jellemző a csapatszellem, a kellemes hangulat és az inspiráló beszélgetések.

A Tatabányai Rotary Club egyik jótékonysági koncertje

– Milyen kiemelt projektjeik vannak?

– Sikeres támogatási programjaink közül kiemelkedő a tehetséggondozás, a hátrányos helyzetű családok támogatása, az egészségügy megsegítése és a kultúra felkarolása. A lakosság támogatásával és a Jászai Mari Színház, Népház közreműködésével több mint tíz éven át Mikulás ünnepséget szerveztünk a hátrányos helyzetű családban élő gyermekeknek. Tatabányán fogorvosi rendelőt alakítottunk ki és működtettünk hajléktalanok részére. Könyvekkel, ruházattal és élelemmel is segítettük a rászoruló családokat.

– Táborokat, kiállításokat is szerveztek….

– Igen, hátrányos helyzetű fiatalok részére. A Rotary Club támogatásával a tatabányai festőművész, Görgényi István Európában is egyedülálló festménysorozatát Pécsen, Debrecenben, Mátészalkán, Erdélyben, Németországban és Ausztriában is be tudtuk mutatni. A művész alkotásai az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről szólnak és a megtorlás ideje alatt festette azokat.

– Sikeres a diákcsereprogram. Úgy tudom, folyamatosan várják a jelentkezőket.

– A Rotary Nemzetközi Diákcsere Program célja, hogy a világ különböző országaiból érkező fiatalok megismerjék egymást, más országok, földrészek életét, nyelvét és kultúráját. A kiválasztott és gondosan felkészített 15–17 éves, középiskolai tanulmányaikat még be nem fejezett fiatalok utazhatnak a Rotary Nemzetközi Diákcserében résztvevő országokba egy tanévre, illetve néhány hónapra. Honlapunkon folyamatosan várjuk a jelentkezéseket.

– Mik a további terveik?

– Faültetési akciót szervezünk ősszel Tatabányán; angol nyelvi versenyt hirdetünk majd középiskolás diákok számára, ahol a legjobb diákot külföldi táborozáshoz segítjük; Majkon szervezünk Mikulás-napi ajándékozást és foglalkozást óvodásoknak. Jövő év elejére környezetvédelmi konferenciát szervezünk a főiskolán, cserediákokat fogadunk és persze juttatunk ki külföldre, de támogatjuk a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Kutató Diák Konferencián a zsűri által kiválasztott tehetségeket is.

– Miért jó a Rotaryhoz csatlakozni? Önt például mi motiválta ebben?

– Klubunk rendkívül lendületes, igen aktívak vagyunk, és számos pozitív élménnyel gazdagodtunk az elmúlt években. Várjuk az érdeklődőket, az olyan embereket, akik szeretnének jót tenni és együtt gondolkozni velünk, hogy bevonjuk őket a „Jobb adni, mint kapni” felemelő érzésébe.

Németh Ildikó

Jubileumi rendezvényt tartottak a Hotel Árpádban

A napokban ünnepelte a Tatabányai Rotary Club fennállása huszadik évfordulóját. Az egybegyűlteket Németh Ildikó elnök, majd a Rotary Magyarország részéről Pénzes Ilona volt kormányzó és Tinusz Tamás alkormányzó köszöntötte. Több tag személyes beszámolóval emlékezett meg az elmúlt 20 év sikeres rendezvényeiről, többek között a 2018-as majki jótékonysági koncertről. Ezt követően Németh Ildikó számolt be az idei tervekről. Az idén csatlakozott új embereket is taggá avatták, valamint Szentgyörgyi Albert-díjat kapott Fürész József a tehetséggondozás területén végzett munkájának elismeréseként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában