Átverés

2023.09.14. 11:25

Országos csaló verhette át a szomódi négy gyerekes családot

A szomódi család kétségbeesését használta ki az a csaló férfi, aki a házfelújítás ígéretéért 300 ezret nyúlt le a családtól.

Goletz-DeáK Viktória

Hiába írtak az ügyvédjükkel felszólító levelet a csaló vállalkozónak, a megadott cím valótlan volt, így postafordultával visszajött a boríték. A férfi 300 ezer forinttal tartozik a családnak, akik hitelt vettek fel, hogy kifizessék a vállalkozót. Most azonban futhatnak a pénzük után, miközben a férfi közösségi oldalán tengerparti nyaraláson készült képeket posztolt. 

Mint arról korábban beszámoltunk: utcára kerülhetnek négy gyerekkel Krisztináék, mert nincs kivitelező, aki felújítaná szomódi házukat. Másfél éve keresnek már vállalkozót és még másfél évük van befejezni a felújítást, különben elbukják a támogatást és a házukat is. A család 2022-ben Falusi CSOK-ból vette meg a 100 négyzetméteres ingatlant. Az államtól 5 millió forint támogatást a vételárra, míg 5 millió forintot a felújításra kaptak. Krisztina akkor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy azt tanácsolták nekik, hogy keressenek olyan vállalkozót, aki előfinanszírozással tudná vállalni a felújítási munkálatokat. 

– Végül ketten jelentkeztek. Az első két hónapig hitegetett, hogy kijön felmérni, de úgy láttuk őt itt mint a piros havat. Felvettem a kapcsolatot a másikkal, aki jelentkezett, ő el is végezte a felmérést, azonban 300 ezer forintra lett volna szüksége, hogy elkezdje a munkálatokat. Hegyeket megmozgatva végül jó kis uzsora kamattal sikerült felvenni a pénzt. Szerződést írtunk alá amiben június vége volt a határidő. Sajnos semmi nem lett belőle. Állítólag megcsúszott a munkáival és azért nem kezdett. A háromszázezer forintot pedig azóta sem láttuk – árulta el a fiatal édesanya. 

Most kiderült, hogy nem a szomódi család az egyetlen akit átvert a vállalkozó. Az egyik Falusi CSOK-kal foglalkozó Facebook csoportban többen is arról számoltak be, hogy a férfi százezreket csalt ki tőlük: Pest, Fejér, Bács-Kiskun és Somogy megyéből is jelezték, hogy őket is átverték. 

A károsult családok mind Falusi CSOK-hoz kerestek olyan vállalkozót, aki előfinanszírozással segítene nekik a házfelújításban. Volt akiktől előleget tett zsebre, majd eltűnt, de volt akinél megkezdte a munkát, viszont az anyagiakkal már nem tudott elszámolni. Ráadásul a befejezett munka is hagyott maga után kivetnivalót. 

Az egyik hölgy azt írta, hogy őket három millió forinttal verték át és legalább ennyi kárt még okoztak nekik a kontár munkájukkal. Mint írta: többek között a plafont két helységben is meg kellett erősíteni hét darab gerendával, mert kiütöttek simán egy tartófalat. Az volt a szerencse, hogy fagerendák vannak, és a tető ácsszerkezete is tartotta, hogy le ne szakadjon. 

Mint kiderült a tettlegességtől sem riad vissza a vállalkozó. Volt olyan család, aki már a rendőröket is kihívta, amikor a kivitelező a barátaival a házuknál megjelent fenyegetőzni. Az se zavarta a férfit, hogy egy kisgyerek volt a nő karjaiban. 

Többen is pont attól félnek, hogy ha tovább követelik a tartozásukat, vagy feljelentést tesznek, akkor a társaság egyszer megjelenik a házuknál és a családjukat fenyegeti meg. Azonban most emberükre találtak, ugyanis többen is megelégelték már az üres ígéreteket és a fenyegetőzést és úgy döntöttek, hogy feljelentést tesznek a rendőrségen. Krisztina a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az övékén túl eddig hat olyan esetről tud akiket valamilyen módon megkárosítottak.

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy ilyen országos csalási ügyekben a rendőrség először megpróbálja felkutatni az összes károsultat. Nem ritka, hogy hirdetést tesz közzé a hatóság, hogy minél több érintetthez eljussanak. A szövevényes ügyben azonban akár évekig is elhúzódhat a nyomozás. 

A szomódi család esete után a Kemma.hu felkeresett egy építési vállalkozót, aki elmondta, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki jó és megbízható kivitelezőt szeretne fogadni. Az egyik legfontosabb, hogy milyen és hány szerződést kötnek a felek, illetve tanácsos a nagyobb munkánál műszaki ellenőrt fogadni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában