Segítség

2023.08.11. 11:30

Van remény: ketten is megmentenék a szomódi négy gyermekes családot az utcára kerüléstől

Két kivitelező is felméri a család házát. A szülők remélik, hogy végre sikerül befejezni a felújítást.

Goletz-DeáK Viktória

A gyermekek számára boldog és kiegyensúlyozott éveket nyújtana a hatalmas udvar

Forrás: Beküldött/Czifra Krisztina

A Kemma.hu cikke nyomán két vállalkozó is jelentkezett Krisztináéknál, akik felajánlották, hogy segítenek a családnak. Mindketten felmérik az elvégzendő munkát és árajánlatot tesznek. Krisztinától megtudtuk, hogy az ÁFÁ-t is visszaigénylik, így a felújításra összesen 6 millió forintja van a családnak. Ebbe szeretnék, ha beleférne két nyílászáró és egy bejáratiajtó cseréje, illetve a gázkonvektorok helyett szeretnének kazánt. De a villanyvezetékek is rossz állapotban vannak. 

Mint arról korábban beszámoltunk, utcára kerülhetnek négy gyerekkel Krisztináék, mert nincs kivitelező, aki felújítaná szomódi házukat. Másfél éve keresnek már vállalkozót és még másfél évük van befejezni a felújítást, különben bukják a támogatást és a házukat is. A család 2022-ben Falusi CSOK-ból vette meg a 100 négyzetméteres ingatlant. Az államtól 5 millió forint támogatást a vételárra, míg 5 millió forintot a felújításra kaptak.

Vagyis utóbbinak csak az ígéretet, mert ilyenkor az elszámolás úgynevezett refinanszírozással történik, vagyis a bank az elvégzett és leigazolt munka után fizeti ki csak a támogatást. Vagyis a kivitelezőnek kell megelőlegezni a költségeket, és a család csak a később tudja kiegyenlíteni a számlát. Krisztináék pedig azóta sem találtak olyan kivitelezőt, aki nem csak ígérget, hanem el is végzi a tervezett munkát. A tét pedig nem csupán a házfelújítás, ugyanis ha nem tudják számlával igazolni az elvégzett munkát, akkor a teljes CSOK veszélybe kerül és vissza kell fizetniük a támogatást, a törlesztőrészlet pedig olyannyira megemelkedik, hogy nem fogják tudni kifizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában