Grand Slam-torna

2024.05.27. 16:05

A Roland Garros egyik esélyesével küzd meg Marozsán

Marozsán Fábián először szerepelhet a Roland Garros főtábláján, s a magyar teniszező az első meccsét nagyon magabiztosan hozta a salakpályás Grand Slam-tornán. A legmagasabban jegyzett magyar teniszező mindössze hét játékot engedélyezett a kazah Mihail Kukuskinnak, és a következő körben a magyar játékos szavaival élve a torna egyik favoritjával csap majd össze.

MW

Marozsán Fábián

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Marozsán Fábián tavaly még selejtezőre kényszerült, s végül nem is tudott eljutni a Roland Garros főtáblájára. Idén viszont top 50-es játékosként alanyi jogon főtáblás volt Párizsban, s magabiztos teljesítménnyel igazolta is, milyen színvonalat képvisel. Marozsán Fábián győzelme ugyanis egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben a kazah ellenfele ellen – írta meg a Magyar Nemzet.

MAROZSÁN Fábián
A magyar teniszező továbbjutott a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójából
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Ingyen pontok

A világranglistán 43., esélyesebb magyar teniszező a kazah Mihail Kukuskin ellen kiválóan kezdett, sorozatban három játékot nyert, majd a folytatásban is remekül fogadta a selejtezőből érkezett ellenfele szerváit. Könnyedén hozta a második szettet is, majd a harmadik felvonásban sem változott a kép. 

Marozsán magabiztos volt, kihasználta ellenfele minden megingását, az egyoldalú csata másfél óra alatt véget ért

– derült ki az Origo oldaláról.

Bár egy Grand Slam-tornán nincs könnyű meccs, egy picit ezt most simábbnak is éreztem annál, amit vártam, voltak hibái, kaptam ingyen pontokat is – nyilatkozta a magyar játékos. Hozzátette, Kukuskin rutinos teniszező, és három győztes meccs után lépett pályára ellene, mert a kazah a selejtezőből indult.

A fonákjával verte régen végig a világot, az nekem sem volt a legkellemesebb, de erre egész jól felkészültem, és a játékának sebessége sem volt bántó. Okosan kihasználtam a gyenge pontjait, amiben az is segített, hogy az edzőm, Balázs György aktív játékosként többször is összecsapott vele, így kiváló tanácsokat kaptam tőle

– mondta el Marozsán, akinek a következő fordulóban nehezebb dolga lesz.

Stabilabbnak kell lennie

Bár győzelmével Marozsán a papírformát érvényesítette, a második fordulóban viszont már bravúrra lenne szüksége. A magyar játékos a tizedik kiemelt bolgár Grigor Dimitrov ellen játszik, aki idén már találkozott magyar ellenféllel Grand Slam-tornán: az Australian Open első fordulójában Fucsovics Márton ellen nyert – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Ahhoz, hogy vele is jó mérkőzést játsszak, még magabiztosabbnak és stabilabbnak kell lennem. Bár elsősorban nem salakjátékos, jelenlegi formája miatt akár az egyik favoritnak is nevezhető. Most lesz két napom felkészülni rá, nagyon várom a találkozót

– tekintett előre Marozsán, aki kijelentette, jó lenne a centerpályán legalább egy, sőt, talán két szettet is nyerni Dimitrovval szemben. Hétfőn a két másik magyar játékos is pályára lép a főtábla nyitókörében, Fucsovics Márton a kilencedikként rangsorolt görög Sztefanosz Cicipasszal, Udvardy Panna pedig a huszadik helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával meccsel.

Fucsovics kikapott Cicipasztól

Fucsovics Márton három szettben kikapott a 2021-ben döntős Sztefanosz Cicipasztól hétfőn a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

A világranglistán 54. játékos kapta a magyarok közül a legnehezebb sorsolást, mivel a kilencedik helyen álló görög kiválósággal került szembe. Az athéni ellenfélnek a három évvel ezelőtti Garros-fináléja mellett tavalyról, Melbourne-ből is van egy Grand Slam-döntője, 2019-ben ATP-világbajnok volt, és 11 trófeájából egyet idén áprilisban szerzett Monte-Carlóban.

Pályafutásuk során eddig kétszer találkoztak, 2019-ben, Barcelonában a görög nyert, illetve a 2017-es genovai challenger-tornán Fucsovics feladta a mérkőzést.

Fucsovics Márton három szettben kikapott a 2021-ben döntős Sztefanosz Cicipasztól
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / Forrás: AFP

A harmadik csatára a 10 ezer férőhelyes Suzanne Lenglen Stadionban került sor, méghozzá becsukott tető alatt, miközben a legtöbb pályán az esős időjárás miatt állt a játék. Az elején mindketten bréklabdákat hárítottak, aztán könnyebb adogatógémek következtek, melyekben Cicipasz remekül irányított tenyeressel, Fucsovics pedig kiválóan szervált. Így jutottak el a rövidítésig, melyben a 32 éves magyar 3-0-ra vezetett, 7-6-nál saját adogatásnál szettlabdája volt, de a hálóba ütött egy könnyű tenyerest. A 25 éves görög viszont nem ingott meg, harmadik játszmalabdáját már kihasználta, és egy óra elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban a nyíregyházi teniszezőn meglátszott az elszalasztott nagy lehetőség, rögtön elvesztette a szerváját, de 2:3-nál bátor játékkal utolérte ellenfelét. Csakhogy a továbbiakban ismét Cicipasz kezdeményezett többet, Fucsovicsnak rengeteg energiája ment el a védekezésre, ritkán tudta átvenni az irányítást, ismét elbukta az adogatását, majd a rivális 1 óra 49 percnél kiszerválta a játszmát.

A harmadik felvonás már nem tartogatott különösebb izgalmakat, Fucsovics - aki az áprilisban megnyert bukaresti torna óta csuklósérüléssel bajlódik és fájdalomcsillapítókkal teniszezik - már alárendelt szerepet játszott. A görög favorit két brékkel 5:1-re meglépett, és 2 óra 20 perc elteltével ünnepelhetett.

Eredmény:

1. forduló (a 64 közé jutásért), férfiak:

Sztefanosz Cicipasz (görög, 9.)-Fucsovics Márton 7:6 (9-7), 6:4, 6:1

Roland Garros, eredmények, 1. forduló (a 64 közé jutásért)

férfi egyes

Marozsán Fábián-Mihail Kukuskin (kazah) 6:2, 6:2, 6:3

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában