Építőipar

2023.08.21. 19:00

Így válassz megbízható építési vállalkozót! Elmondjuk, hogy mire figyelj

Nem mindegy, hogy milyen és mennyi szerződést kötünk az építési vállalkozóval. És néha megéri, ha műszaki ellenőrt is fogadunk.

Kemma.hu

Nagyon nehéz jó és megbízható építőipari vállalkozót találni. Egy rossz választás pedig több százezer forintba, és hosszú hónapokba is kerülhet. Így járt ezzel egy szomódi család is, akik háromszázezer forint előleget fizettek egy kivitelezőnek, de a munka elvégzése végül elmaradt. A négy gyerekes család pedig futhatott a pénze után és sürgősen kereshetett új kivitelezőt.

A Kemma.hu megkérdezett egy építőipari vállalkozót, hogy mire figyeljenek a megbízók. Orosz Gedeon, a GeO Dominus Kft. építésvezetője elmondta, hogy a jó és megbízható kivitelező megoldást keres a problémákra, ha kell megvitatja a megoldásokat a megrendelővel. Leegyszerűsítve: a megrendelő elégedettségét keresi elsősorban és nem a pénzt.

– Szerintem egy megbízható vállalkozó ismérve, hogy legelőször is kimegy helyszínre felmérni, ami alapján pár nap múlva ad egy ajánlatot. Kisebb munkáknál semmiképpen sem kér előre pénzt. Komplexebb munkáknál részarányos elszámolást határoznak meg, vagyis mindig a munka elvégeztével kell fizetni, sosem előtte. Mikor befejezi a munkát, aláírat egy teljesítés igazolást amiben elismeri a megrendelő, hogy a számla kiállításnak nincsen akadálya és átveszi az elvégzett munkát – tanácsolta Gedeon, aki figyelmeztet arra is, hogy a munka megkezdése előtt a legfontosabb dolog talán, hogy mindig kössenek szerződést. Azonban az sem mindegy, hogy milyet!

– Ha állami támogatásról van szó, akkor két szerződést kell kötni. Ugyanis az állami támogatásoknál az állam külön egy formanyomtatványos szerződést kér csatolni, amely igazából megrendelő-vállalkozó közötti szerződésnek haszontalan. Így ez mellé kell kötni egy tisztességes szerződést, amelyben azok az alap információk is bent vannak, mint a munkafolyamat, a határidők, a munkadíjak és a minőség – kezdte javaslatait a szakember, aki szerint, ha nagyobb munkálatokról van szó akkor szinte kötelező lenne megbízni egy műszaki ellenőrt.

– Tudom, hogy nem olcsó, de ha egy minőségi kivitelezést szeretnénk kérni a vállalkozótól, akkor ahhoz képest ez az összeg csekély, amekkorát bukhatnak a megrendelők. Példaként most egy olyan esettel találkoztunk, amikor a megbízott vállalkozó elvállalt egy komplex munkát, szerződésből azonban sajnos csak az állam felé benyújtandó készült. Ebből következik, hogy se határidő, se minőségi elvárás, se garancia nem volt a szerződésben meghatározva. A megrendelő előre kifizette a munkadíjat, illetve ő intézte a több millió forint értékű anyagot. A kőműves vállalkozó csinálta a munkálatokat, de ő csinálta a tetőt, berakott ablakot, készített meleg burkolatot, glettelt, festett és ezt mind-mind szakmailag hibásan. Ráadásul a belső munkálatokat télen készítette, amikor tele volt az ingatlan párával, látszott a falon a sok nedvesség – árulta el az építésvezető. Hozzátette: az elkészült munkán látszott, hogy a vállalkozót nem érdeklik a száradási idők. Pedig ezen lehetett volna segíteni egy páramentesítő készülékkel. 

– Ezt most nekünk mind-mind vissza kellett bontani és újra megvenni hozzá az anyagot és szakmailag helyesen, a száradási időt betartva kivitelezni. Mondanom sem kell, hogy mennyi pénz és befektetett idő ment a kukába. Sajnos megfelelő szerződés hiányában ennek a pénznek a visszaszerzésére még csekélyebb esély maradt a bíróságon mint amennyi alapból is lenne. Ez elkerülhető lett volna, ha megfelelő szerződés készült volna, illetve egy műszaki ellenőrt is bevontak volna a kivitelezésbe – figyelmeztetett a szakember, aki hozzátette: az építőiparban sok pénzt lehetett keresni és sajnos ezt kihasználva rengeteg kontár is munkához jutott. Kevés a jól képzett, illetve a munkájára is odafigyelő szakember. 

– Az anyagkereskedésekkel is vigyázni kell. Sok haszonnal dolgoznak és sok helyen silány anyagokat adnak. Kevés olyan cég van ahol jó minőségű anyagokat forgalmaznak és ehhez az anyagokhoz megvan az eladóknak is a kellő szakmai tudásuk – mondta a GeO Dominus Kft. tulajdonosa, aki szerint a megbízható kivitelezőknek szerződésük van egy, vagy több anyagkereskedéssel is, ahonnan akár kedvezményesen is tudnak alapanyagot venni nagyobb tételben. Illetve az anyagválasztásban is tudnak minőségi segítséget adni. 

Mint arról korábban beszámoltunk: utcára kerülhetnek négy gyerekkel Krisztináék, mert nincs kivitelező, aki felújítaná szomódi házukat. Másfél éve keresnek már vállalkozót és még másfél évük van befejezni a felújítást, különben bukják a támogatást és a házukat is. A család 2022-ben Falusi CSOK-ból vette meg a 100 négyzetméteres ingatlant. Az államtól 5 millió forint támogatást a vételárra, míg 5 millió forintot a felújításra kaptak.

Vagyis utóbbinak csak az ígéretet, mert ilyenkor az elszámolás úgynevezett refinanszírozással történik, vagyis a bank az elvégzett és leigazolt munka után fizeti ki csak a támogatást. Vagyis a kivitelezőnek kell megelőlegezni a költségeket, és a család csak a később tudja kiegyenlíteni a számlát. Krisztináék pedig azóta sem találtak olyan kivitelezőt, aki nem csak ígérget, hanem el is végzi a tervezett munkát. A tét pedig nem csupán a házfelújítás, ugyanis ha nem tudják számlával igazolni az elvégzett munkát, akkor a teljes CSOK veszélybe kerül és vissza kell fizetniük a támogatást, a törlesztőrészlet pedig olyannyira megemelkedik, hogy nem fogják tudni kifizetni. Krisztináéknak korábban felajánlotta a segítségét egy kivitelező, aki 300 ezer forintot kért előlegként, azonban a munka megkezdését csak halogatta, majd le is mondta. 

Végül a Kemma.hu cikke nyomán két vállalkozó is jelentkezett Krisztináéknál, akik felajánlották, hogy segítenek a családnak. Mindketten felmérik az elvégzendő munkát és árajánlatot tesznek.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában