Figyelnek!

2023.08.14. 20:00

Sok a rendőrségi drón a vármegyében: megtudtuk, hogy hol és mikor figyelnek

Bárhol és bármikor figyelhetik a közlekedőket a rendőrség drónjai a vármegyénkben. Sokba kerülhet, ha lefotóznak.

Goletz-DeáK Viktória

A drón szemével mindent látni

Forrás: police.hu

Vármegyénkben is egyre több helyen tűnnek fel a fejünk felett repülő rendőrségi drónok. A közösségi oldalakon több fotót is megosztottak a közelmúltban, amiken látszik, hogy az utak felett repülő kamerákkal figyelik a közlekedőket. Megkérdeztük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy merre találkozhatunk rendőrségi drónokkal és milyen szabálytalanságokat szeretnének kiszűrni velük. Válaszukból megtudtuk, hogy vármegyénkben sehol sem vagyunk biztonságban az égből figyelő szemektől: bárhol és bármikor lencsevégre kaphatják a szabálytalanságot. 

– A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közterületi állománya az illetékességi területén használ drónt. Az eszköz alkalmazása folyamatos, a kapitányságok egyes közlekedésrendészeti ellenőrzéseik során előre tervezetten a vármegye minden útszakaszán alkalmazzák a jogsértők kiszűrésére - lakott területen belül- és kívül egyaránt. A közlekedésrendészeti ellenőrzések során az elsőbbségi jog meg nem adása, közúti tilos jelzés, irányváltoztatás, előzés, de az autópályán leállósáv szabálytalan használatának ellenőrzésére is alkalmazásra kerül - sorolták válaszukban a vármegyei rendőrök a drón felhasználási területeit. 

– A drónfelvételek bizonyító erejűek az egyes eljárásokban. A felvételeken a hely, idő szerepel és amennyiben a jogsértés teljesen egyértelmű, úgy a rendőr anélkül is tud eljárást indítani, hogy a járművezető megállításra kerüljön, de az esetek döntő többségében ilyenkor a rendőr a jogsértőt a helyszínen már ellenőrzés alá is vonja. A közlekedésrendészeti ellenőrzéseken felül személykeresésére is bevetésre kerül - tették hozzá. 

Mint arról már korábban beszámoltunk: a tatai rendőrök drónnal ellenőriztek március 28-án, kedden délelőtt a város illetékességi területén. Az egyenruhások az elsőbbségi szabályok betartására fókuszálva 18 olyan sofőrrel szemben intézkedtek, aki nem tettek eleget az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” közúti közlekedési jelzőtábla utasításainak. Egy esetben pedig biztonsági öv elmulasztása miatt szabtak ki közigazgatási bírságot. 

Az akkor közzétett videóból látszik, hogy a Baj felől érkező autó nem állt meg először a STOP tábla vonalában, hanem elgurult egészen a kereszteződés széléig és úgy hajtott ki az Agostyáni útra. Messzire azonban már nem jutott, mert száz méter után a rendőrök megállították. 

Megtudtuk, hogy a drónt kezelő egyenruhás jelezte kollégájának a szabálytalanságot, aki ki is emelte a forgalomból az autót. Bár a sofőr biztos nem örült a helyszíni bírságnak, kiderült, hogy még így járt jobban. Ha a másik irányba kanyarodik, a rendőr nem állítja meg, de a drónfelvétel alapján úgy is azonosítani tudják. Ebben az esetben pedig jóval magasabb összegről érkezik a csekk levélben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában