Emberölés

2023.06.05. 15:11

Megúszhatja a börtönt a földönkívüli lányokkal szexelő süttői testvérgyilkos

Ha nem kérnek újabb szakértői vizsgálatot megúszhatja a börtönt a süttői testvérgyilkos.

G.D.V.

Az eljárás során mindkét intézetből kirendelt független elmeorvosi szakértő véleménye megegyezik abban, hogy a süttői tesvérgyilkossággal gyanúsított SZ. D. nem beszámítható. Ez pedig azt jelenti, hogy a bíró nem tehet mást, mint hogy felmentse és kényszergyógykezelésre küldje a testvérgyilkost. Ugyanis ebben az esetben a bűnösséget nem lehet megállapítani, mert a szakérők szerint a bűnösséget kizáró ok áll fenn a vádlottal szemben. Vagyis ha nem beszámítható, akkor nem is büntethető.

Az ügyésznek lehetősége van harmadik szakértőre indítványt tenni, amíg a bizonyítási eljárást nem fejezik be. Hogy a bíróság elfogadja-e az indítványt, arról a bírónak kell döntenie. De a bíró maga is kérheti egy harmadik szakértő véleményét is, amennyiben kételyeket ébresztett benne SZ. D. kezelőorvosának vallomása, aki a szakértőkkel szemben úgy véli, hogy beszámítható a vádlott. Ugyanis az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) orvosának véleménye - mivel nem szakérőként, hanem tanúként, vagyis szakemberként hallgatták meg - nem döntő erejű. 

Azonban az se megoldás, hogy addig kérjenek új szakértői véleményt, míg az egyik nem mondja ki, hogy büntethető a férfi. Hiszen a bírót is szigorú szabályok kötik. 

Vagyis ha a jelen információk alapján kell döntést hozni, akkor nagy az esély arra, hogy elrendelik a tényleges kényszergyógykezelését az IMEI-ben. Onnan pedig csak úgy szabadulhat, ha az őt kezelő orvosok úgy vélik, hogy meggyógyult, majd ezt egy független orvosszakértő is alátámasztja. Ez pedig egy év múlva is megtörténhet, de akár élete végéig is bent tarthatják.

De nézzük meg, hogy mit is tudunk eddig Sz. D. elmeállapotáról

2020 május 16-án a férfi maga is megégett a tűzben, amivel feltehetően leplezni akarta, hogy több mint 50 késszúrással kivégezte nővérét és sógorát. Végül június 25-én rendelték el a letartoztatását, majd felkértek egy elmeorvos szakértőt, hogy vizsgálja meg. Az ő szakvéleménye szerint végül 2021 március 23- án rendelték el az előzetes kényszergyógykezelését. 

A bíróságra beidézett tanúkkal is egyértelműen arra keresték a választ, hogy Sz. D. beszámítható volt-e a gyilkosságok idején. A bíró több családtag és szomszéd tanúvallomását felolvasta a tárgyalások során. Ezeket még akkor vették fel, amikor a tűz keletkezésének okát keresték. Vagyis a kegyetlen kivégzésre még nem derült fény. A vallomásokból kiderült, hogy Sz. D. rendőrnek készült, azonban a felvételije nem sikerült. Az egyik vallomás szerint csupán egyetlen ponttal maradt le a ponthatártól.

Először csalódott volt, de végül túltette magát a kudarcon. Viszont a helyét nem találta meg. Két főiskolára is jelentkezett, de egyiket sem fejezte be végül. Egyébként ismerősei kedves, segítőkész, udvarias fiúnak írták le, aki imádta a nővérét és sógorával is jóban volt. SZ. D., bár munkanélküli volt sokat segített a szüleinek, illetve alkalmi munkákat vállalt. Nem tudtak róla, hogy fogyasztott volna kábítószert. Sőt, egyik régi barátja szerint az egyetemen a keménydrogokat határozottan elutasította, viszont egy-két füvescigit elszívott néha. 

A vádlott másod unokatestvérének vallomása szerint a gyanúsított 2 napot vendégeskedett náluk a gyilkosságok előtt mintegy két héttel. Akkor mondta, hogy skóciai tartózkodása alatt tagja volt egy szektának és rendszeresen fogyasztott több fajta drogot is. Beszélgetéseik során némileg zavartnak tűnt. Azt mondta, hogy nem használ okostelefont, mert követik és lehallgatják. Illetve egyszer azt is állította, hogy szellemek hangját hallja és látja azokat. Többször is megjegyezte, annyira szereti a testvérét, ha azt le akarnák lőni, ő a golyó elé ugrana, hogy megvédje. 

 Az eljárás során kirendelt elmeorvosi szakértőknek már cifrább dolgokat is mesélt. Sz. D. ugyanis azt állította, hogy elrabolták az UFO-k és náluk is élt, ahol földönkívüli lányokkal közösült. Emiatt azonban megbüntették és megszállták a testét, így ő csak egy gazdatest volt, az UFO-k irányították a cselekedeteit. A gyilkosságot is az ő hatásukra követte el. 

Azonban ezt a történetet az IMEI-ben őt kezelő orvosoknak már nem adta elő. A legutóbbi tárgyalásra beidézett szakember azt mondta, hogy az intézetben végzett megfigyeléseik során a személyzet semelyik tagja sem észlelte a paranoid skizofréniára utaló tüneteket. 

Az orvos azt is elmondta, hogy tavaly év végén egy elismert pszichológus vette át a beteg kezelését, aki jegyzőkönyvet vezetett a beszélgetéseikről. Azonban a vádlott egy alkalommal sem említette a magyarázó téveszméket, hogy az UFO-k befolyásolták volna tetteit. Mikor megkérdezték tőle, hogy miért mondja, hogy ő skizofrén azt mondta, hogy azért mert a szakértő ezt mondta neki. És hogy ő csak emlékezetkimaradásokat tapasztalt, de mióta gyógyszert szed ezek meg is szűntek. 

Élményszerű beszámoló

Az IMEI szakemberének vallomása után az ügyész rákérdezett az elmeorvosi szakértőnél, hogy miből gondolja, hogy SZ. D. kóros elmeállapotban szenved. A szakértő a férfival folytatott beszélgetésükre hivatkozott, hogy abban olyan részletesen, élményszerűen számolt be a földönkívüliekkel való találkozásáról, hogy az nem lehet kitalált. Illetve ennek hatása az egész életét és a cselekedeteit is átszővik.

Példaként említette, hogy a férfi azt vallotta, hogy nem végezhet önkielégítést, mert akkor tisztátalan lesz és akkor büntetésül újra megszállják az UFO-k, és megint irányítani fogják a cselekedeteit. 

Kivégezte a nővérét
Mint arról korábban beszámoltunk: Sz. D. 2020. május 16-án virradóra nővéréhez és sógorához ment, akik egy süttői családi házban laktak. A vádlott a konyhából magához vett több kést, majd azokkal sógorát 36-szor, nővérét 19-szer szúrta meg. Családtagjai a késszúrások okozta sérülésektől életüket vesztették. Sz. D. a gyilkosságok után a holttesteket benzinnel átitatott rongyokkal takarta le, a házban pedig benzint locsolt szét, amit meggyújtott. A tűzben a vádlott is másodfokú égési sérüléseket szenvedett a kezén, lábán és arcán, de sikerült a házból kimenekülnie. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában