Csalók

2024.04.29. 19:50

Kiberül konyhanyelven

Megtartotta nagysikerű Kiber7fő című rendezvényét a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság, amelynek keretében felhívták az internetes csalásokra a lakosok figyelmét. A kiberbiztonság kapott fókuszt.

Kemma.hu

Füle Dóra és Tóth Miriam Anna szavalata nyitotta meg a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kiber7fő című rendezvényét április 29-én, amikor a kiberbiztonság kapott fókuszt. 

A kiberbiztonság kapott fókuszt
A kiberbiztonságról szólt a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendezvénye
Fotó: Zetovics Márió

A két diák a neszmélyi Launai Miklós Református Iskola tanulója. Előbbi az Anonimban című verset szavalta el, utóbbi pedig A veszélyes internet című költeményt.

A rendezvényt életre hívta, hogy az elmúlt években megszaporodott az online térben elkövetett bűncselekmények száma, amit szeretnének megfékezni a rend őrei. Elhangzott az is, hogy az internetes csalások szinte mindennaposak és egyre több módszerrel rukkolnak elő. Mindezekről és az online tér veszélyeiről tartottak bemutatósorozatot és pódiumbeszélgetést a rendőrségen.

Kiberbiztonsági kisokos

Veszelka Mihály ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kibervédelmi fősztályvezető és csapata interaktív bemutatót tartott az online-csalások módszereiről, melynek során bárki kipróbálhatta, nála meddig mehetnének el a csalók? Szemeti Ferenc, a Magyar Államkincstár Informatikai Biztonsági Vezetőjével pódiumbeszélgetést tartottak, Kérdezz-felelek avagy kiberül „konyhanyelven” címen.

Mindeközben Bálint Gabriella alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője szójátékra hívta fel a figyelmet. 

Kiberbiztonság a rendőrségen
Bálint Gabriella alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője ismertette a programokat
Fotó: Zetovics Márió

Szerinte az illetékességi területen hét kapitányság működik, és hét klasszikus illetve újonnan fejüket felütő módszerről lesz szó a programon. Ilyen például, ha telefonhívással vagy SMS üzenetekkel bombázza az ügyfelet valamilyen álszolgáltató, vagy a nyereményről szóló üzenet, de a romantikus csalás is jó álca a bűnözőknek. Jellemzően több platformon próbálkoznak, ilyen például a strómanos, a Whatsapp üzenetes, vagy az aktuális booking.com-os csalás. Ezek, vagyis a túlkapások felismerése és a kibervédelem hívta életre a fórumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában