Kényszergyógykezelés

2023.01.31. 13:43

Elmeorvos dönt a süttői gyilkos sorsáról

Független elmeorvosi szakértő dönthet a süttői testvérgyilkossággal vádolt férfi sorsáról. Döntésétől függhet, hogy börtönbe, vagy elmeintézetbe kell majd mennie.

G. D V.

A gyilkossággal vádolt férfi legutóbb sem jelent meg a tárgyaláson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Jelenleg is Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) van a süttői testvérgyilkossággal vádolt SZ. D. Előzetes kényszergyógykezelését igazságügyi orvosszakértő döntése alapján kezdték meg. Azonban időközben felmerült a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá.

Az IMEI szakértői szerint ugyanis a gyanúsított nem paranoid skizofrén, ezért a bíróság még tavaly tavasszal újabb elmeorvosi vizsgálatot rendelt el. Ebben az igazságügyi elmeorvosi szakértő az októberi tárgyaláson fenntartotta korábbi véleményét, miszerint SZ. D. nem gyengeelméjű, viszont paranoid skizofrén és üldöztetési téveszmés. 

A korábban elhangzott tanúvallomásokban is erre keresték a választ: a vádlott 2 napot vendégeskedett másodunokatestvérénél a gyilkosságok előtt mintegy két héttel. Akkor mondta, hogy skóciai tartózkodása alatt kapcsolatba került egy szektával és rendszeresen fogyasztott több fajta drogot is.

Beszélgetéseik során némileg zavartnak tűnt. Azt mondta, hogy nem használ okostelefont, mert követik és lehallgatják. Illetve egyszer azt is állította, hogy szellemek hangját hallja és látja azokat. Többször is megjegyezte, annyira szereti a testvérét, ha azt le akarnák lőni, ő a golyó elé ugrana, hogy megvédje.

Kivégezte a nővérét
Sz. D. 2020. május 16-án virradóra nővéréhez és sógorához ment, akik egy süttői családi házban laktak. A vádlott a konyhából magához vett több kést, majd azokkal sógorát 36-szor, nővérét 19-szer szúrta meg. Családtagjai a késszúrások okozta sérülésektől életüket vesztették. Sz. D. a gyilkosságok után a holttesteket benzinnel átitatott rongyokkal takarta le, a házban pedig benzint locsolt szét, amit meggyújtott. A tűzben a vádlott is másodfokú égési sérüléseket szenvedett a kezén, lábán és arcán, de sikerült a házból kimenekülnie. 

A szüleinek és sógora családjának azonban nem tűnt fel, hogy gond lenne a férfival. A tűzeset után felvett vallomásukból egy rendes, kötelességtudó, szerető és gondoskodó fiú képe körvonalazódott ki. Nem tudtak róla, hogy fogyasztott volna kábítószert. Sőt, egyik régi barátja szerint az egyetemen a keménydrogokat határozottan elutasította, viszont egy-két füvescigit elszívott néha.

SZ. D., bár munkanélküli volt sokat segített a szüleinek, illetve alkalmi munkákat vállalt. Nővérét nagyon szerette és a sógorával is jóban volt. 

Hogy a vádlott az elkövetés pillanatában beszámítható volt-e, az ítélet miatt fontos. Ugyanis ha fennáll a kóros elmeállapot, akkor elrendelik a tényleges kényszergyógykezelését az IMEI-ben. Onnan pedig csak úgy szabadulhat, ha az őt kezelő orvosok úgy vélik, hogy meggyógyult, majd ezt egy független orvosszakértő is alátámasztja.

Ez pedig egy év múlva is megtörténhet, de akár élete végéig is bent tarthatják. Ha viszont beszámíthatónak ítélik, és bűnősnek találják a gyilkosságokban, akkor börtönbe kell mennie a bíró által megjelölt időre.

És innen kezd el bonyolulttá válni a helyzet. Ugyanis az IMEI orvosai már most, az előzetes kényszergyógykezelés során is úgy vélik, hogy SZ. D. nem beteg. Ezért egy újabb független elmeorvosi szakvélemény készítését rendelte el a bíró, aminek várhatóan április elejére lesz meg az eredménye. Hogy vajon kinek van igaza, és a férfi beszámítható volt-e a kettős gyilkosság idején, valószínűleg ez a vélemény fogja eldönteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában