Tárgyalás

2023.04.13. 11:15

A süttői gyilkos halálra késelte nővérét és sógorát, még nem tudni, börtönbe megy-e

Az új elmeorvosi szakvélemény dönt a süttői kettős gyilkossággal vádolt Sz. D. sorsáról. Ha nem beszámítható megúszhatja a börtönt. A férfi összesen 55 késszúrással végezte ki nővérét és sógorát, majd ráhuk gyújtotta a házat.

G. D. V.

A nyáron folytatódik a süttői gyilkos tárgyalása

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nem érkezett meg csütörtök reggelre az új elmeorvosi szakvélemény, így júniusra halasztották a süttői kettős gyilkossággal vádolt férfi tárgyalását a Tatabányai Törvényszéken. Ekkor viszont lehetséges, hogy ítélet is fog születni. A januári tárgyaláson döntött arról a bíróság, hogy újabb elmeorvosi szakvéleményt kér a süttői kettős gyilkossággal vádolt férfiról. Sz. D. jelenleg is Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) van. Előzetes kényszergyógykezelését igazságügyi orvosszakértő döntése alapján kezdték meg. Azonban időközben felmerült a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vádirat szerint Sz. D. brutális vérfürdőt rendezett Süttőn 2020 májusában: 36 késszúrással és vágással megölte a sógorát, majd 19 késszúrással a nővérével is végzett. Ezt követően a holttesteket benzinnel átitatott rongyokkal takarta le, az épületben benzint locsolt szét, és felgyújtotta azt, a holttestekkel együtt. A tűzben maga is megsérült, másodfokú égési sérüléseket szenvedett a kezén, a lábán és az arcán, ezeket a budapesti Honvédkórházban látták el.

A tárgyalás során több elmeorvosi is megvizsgálta a férfit. A tavaly októberi tárgyaláson ismertetett szakvéleményben az elmeorvos-szakértő fenntartotta korábbi véleményét, miszerint a süttői kettős gyilkosság vádlottja kegyetlen tettének idején kóros elmeállapotban szenvedett, amely miatt teljesen képtelen volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és ennek megfelelően cselekedjen. Emiatt vele szemben büntethetőséget kizáró ok áll fenn.

Azonban az IMEI - ahol SZ. D. gyógykezelése jelenleg is zajlik - szakértői, akik lassan már három éve rendszeresen találkoznak a vádlottal, úgy vélik, hogy a gyanúsított nem paranoid skizofrén. A szakvélemények ellentmondása pedig arra ösztönözte a bírót, hogy egy újabb, immár utolsó véleményt is kérjen a férfi elmeállapotáról. 

Ugyanis ha a vádlott az elkövetés pillanatában nem volt beszámítható, akkor elrendelik a tényleges kényszergyógykezelését az IMEI-ben. Onnan pedig csak úgy szabadulhat, ha az őt kezelő orvosok úgy vélik, hogy meggyógyult, majd ezt egy független orvosszakértő is alátámasztja. Ez pedig egy év múlva is megtörténhet, de akár élete végéig is bent tarthatják. 

Ha viszont beszámíthatónak ítélik, és bűnösnek találják a gyilkosságokban, akkor börtönbe kell mennie a bíró által megjelölt időre. De ugye, az IMEI orvosai már most, az előzetes kényszergyógykezelés során is úgy vélekedtek, hogy SZ. D. nem beteg. Így mindent az új elmeorvosi szakvélemény fog eldönteni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában