Végre megvannak

2022.07.04. 07:40

Videó: feladta magát két rabló, akik 14 éve egy tatabányai pénzváltót is fegyverrel megtámadtak

A két férfi 2009-ben több rablási kísérletet követett el, amiért leülték a büntetésüket. Ám most kiderült: még egy fegyveres rablás is volt a sorban. A rendőrség nemrég azonosította az elkövetőket.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

Feladta magát az a két férfi, aki 2009-ben kirabolt egy kiskunlacházi ékszerüzletet, majd egy tatabányai pénzváltót és egy kiskunhalasi ékszerboltot akartak fegyverrel kirabolni. Utóbbi tettükért már ítélet született, ám a kiskunlacházi tettükre nemrég derült fény. A tetteseket nemrég azonosítottak a nyomozók - közölte a rendőrség honlapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kiskunlacházi bűncselekmény 2009. január 16-án történt: az üzletbe belépett az arcát csuklyával és maszkkal takaró két férfi, és amíg egyikük fegyverrel sakkban tartotta az eladót, társa pénzt és ékszereket zsákmányolt 15,3 millió forint értékben. Az eset során lövés nem dördült, sérülés nem történt. Azt már akkor kiderítették a rendőrök, hogy a támadók egy acélkék, háromajtós személyautóval menekültek, volt rendszámtöredékük is, de sem a kocsit, sem a benne ülőket nem sikerült azonosítaniuk.

A nyomozást felfüggesztették, de tavaly nyáron olyan - a főkapitányság által pontosabban nem meghatározott - információhoz jutottak, amelynek révén újranyitották az ügyet. Egy évvel később már megszervezhették az időközben azonosított tettesek egyikének elfogását. A kiskunlacházi ékszerbolti rablás fegyverrel fenyegetőző támadójáért 2022. június 21-én hajnalban indultak Szigetszentmiklósra - írta közleményében a rendőrség, hozzátéve: a most 45 éves M. K.-t előállították, majd kihallgatták. Vallomást nem tett, kérdésekre nem válaszolt. A bíróság elrendelte bűnügyi felügyeletét. A rendőrség videót közölt M. K. előállításáról.

Két szökésben lévő társa ellen elfogatóparancsot adtak ki. Ők, miután tudomást szereztek az ellenük kibocsátott körözésről, június 29-én feladták magukat. A nyomozás friss megállapításai szerint M. K. és C. M. - a sofőrként alkalmazott Sz. J.-vel - 2009. január 16-án követte el a rablást.

M. K. és C. M. más vagyon elleni bűncselekményeket is megkísérelt, illetve tervezett: egy tatabányai pénzváltót 2009. február 16-án akartak kirabolni - a támadást egy előre nem várt áramszünet hiúsította meg. Másnap reggel azonban visszatértek és hangtompítós fegyverrel kényszerítették az alkalmazottat a trezor kulcsának átadására, ám a tévesen megadott kód miatt azt nem tudták kinyitni, és zsákmány nélkül elmenekültek.

Két nappal később, 2009. február 19-én Dabason térképeztek fel egy ékszerüzletet. A tulajdonosnak feltűnt gyanús viselkedésük, és feljegyzett néhány fontos információt az ismeretlenekről és autójukról. Oda már nem mentek vissza, ehelyett egy kiskunhalasi ékszerüzletet akartak kifosztani, ám itt 2009. március 4-én reggel lebuktak.

A temető közelében parkoló autójukat meglátták a rendőrök, és - nagy valószínűséggel a támadás indítása előtti utolsó percekben - elfogták őket. A kocsiban megtalálták a hangtompítós lőfegyvert, de voltak ott lőszerek, maszkok, szövetkesztyűk is.

Az elkövetők és a sofőrjük ellen 2012-ben hozott ítéletet a Győri Ítélőtábla a kiskunlacházi és a tatabányai ügyekért hozott ítéletet, a kiskunlacházi esettel nem hozták összefüggésbe a bandát. A támadásokat végrehajtó M. K. hét év, C. M. A.-t pedig nyolc év fegyházbüntetésre ítélte Kovács Tamás bíró tanácsa. A bíró jelezte, hogy a másodrendű vádlott különös visszaesőként volt társtettese a rablási kísérletnek. A tettesek sofőrje, M. G. bűnsegédletért első fokon három év fegyházbüntetést kapott.

A kiskunlacházi ékszerbolti fegyveres rablást a rendőrség most illesztette a sorba, miután egy szakértői vizsgálat szuperpozíciós eljárással megállapította: a kiskunlacházi és a tatabányai helyszínen készült felvételeken látható, illetve a kiskunhalasi elfogáskor lefoglalt fegyver egymásra vetítve tökéletesen fedi egymást.

A bűncselekmény-sorozat részeiként feltárt ügyek közül a tatabányai rablási kísérlet, valamint a kiskunhalasi rablás előkészülete már jogerősen ítélt ügy, a dabasi ékszerbolt rablásának előkészülete azóta elévült, így a gyanúsítottak ellen a Kiskunlacházán elkövetett 15,3 millió kárértékű fegyveres rablás miatt folytatnak nyomozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában