Viharkár

2022.07.30. 09:27

Fát döntött ki a vihar Esztergomban, láncfűrésszel siettek ki a tűzoltók (helyszíni videó)

A tűzoltók gyorsan kiérkeztek és szétdarabolták a fát.

Kemma.hu

Háromfelé tört a fa az éjszakai szél miatt

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Ahogy a meteorológia megjósolta, viharral indult július utolsó hétvégéje. Esztergom térségében az éjszaka hatalmas eső és szél söpört végig szombatra virradóra, a Kölcsey ferenc utcában egy fa is bánta az erős széllökéseket. A fa reggel negyed kilenc körül aztán háromfelé szakadt és a házak közti füves területre zuhant. 

Az éjjel "megdolgozta" a szél a fát, amely reggelig bírta
Forrás: F. M. / Kemma.hu

A helyszínre hamar kiérkeztek az esztergomi tűzoltók, akik láncfűrésszel darabolták szét a faágakat. Ezeket később a Zöld-Út Kft. szállítja el a helyszínről. A fa se az autó- se a gyalogosforgalmat nem veszélyeztette.

Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője kérdésünkre egyébként elmondta: reggel 9 óráig csak erről az egy viharkárról érkezett bejelentés. 

Mindenesetre számítani lehet újabb esőre Komárom-Esztergom megyében, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki szombatra zivatarok miatt. 

Újabb zuhét kapunk
Forrás: met.hu

Mint a met.hu írja: szombat délelőtt az Északi-középhegység és a Dunakanyar környezetében lévő intenzív zivatarok ugyan lassú áthelyeződéssel, de fokozatosan észak felé haladnak. Az ismétlődő cellákból felhőszakadásra 25-30, egyes helyeken akár 50 milliméteres esőre is lehet számítani. Emellett kisebb valószínűséggel jégeső, viharos,  60-70 kilométer/órás kifutószél is előfordulhat. 

Eközben a Dunántúlon kiterjedtebb csapadékzóna halad kelet felé a beágyazott zivatarokkal, az erősebb gócokat arrafelé főleg rövidebb idő alatt lehulló intenzív csapadék kísérheti.

A déli óráktól a front közvetlen előterében több helyen is hevesebb zivatarok kialakulása várható, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A heves zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át.

A zivatarokhoz 60-80 kilométer/óra fölötti, néhol akár 90-100 kilométer/órát elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméternyi csapadék) és 2 centiméter feletti átmérőjű jégeső társulhat.

A hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 celsius fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában