Állatkínzás

2022.05.06. 19:50

Tömegesen pusztultak el a szürkemarhák a Tatához közeli telephelyen

A gondatlan gazda elképesztő körülmények között tartotta az éhező és szomjazó állatokat.

Kemma.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben a Tatai Járási Ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság a május 5-én tartott tárgyaláson 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre,  10 év állattartói tevékenységtől eltiltásra ítélte azt a férfit,  aki a gazdasági társaság képviselőjeként elégtelen ellátást nyújtott a szürkeszarvasmarha tenyészetnek, amely tömeges elhulláshoz vezetett – tájékoztatott dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gazdasági társaság a Tatához közeli telephelyén szürke szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozott. A társaság képviselője a jogszabályi rendelkezések megszegésével 2017. évtől nem biztosított megfelelő életkörülményeket az állatoknak, azokat elégtelen létszámú személyzettel, elégtelen méretű legelőkön, istállókban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között tartotta, nem gondoskodott elegendő mennyiségű és minőségű takarmányról, de a megfelelő ivóvíz ellátásról sem.

Az elkövető által üzemeltetett telephelyen 2018. január 1- április 10. között 158 szürke szarvasmarha pusztult el a nem megfelelő bánásmód miatt. Az állatok 2017. évtől télen és nyáron is súlyos éhezésnek voltak kitéve, az elégtelen mennyiségű és minőségű takarmányozás miatt pusztultak el.

A férfi a tömeges pusztulás ellenére sem hívott állatorvost a telephelyre. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős – közölte Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában