Fontos

2022.04.15. 19:13

Ismered vagy csak vezeted a kocsid? Az életed múlhat a válaszon

A balesetmegelőzésről és annak fontosságáról beszélgettünk Milus Gábor rendőr ezredessel, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesével.

Krupánszki Máté

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Tragikus hét árnyékolta be március végét megyénkben. Három halálos baleset, köztük kettő a 117-es úton, egy a Dadot Koccsal összekötő úton történt. Az ilyen és ehhez hasonló szerencsétlenségek elkerüléséért a legtöbbet a sofőrök tehetnek.

Milus Gábor ezredes kiemelte, hogy a rendőrség mellett számos olyan hatóság és szervezet van, amelyek a balesetmegelőzéshez kapcsolódóan látnak el feladatokat. A megelőzési tevékenységgel nem csak a figyelmet tudják felhívni, hanem be is tudják mutatni a már korábban megtörtént tragikus esetek nyomán ennek fontosságát. Ez mély nyomot tud hagyni azokban, akik erre ténylegesen odafigyelnek.

– Aki autóba ül, elsősorban magára figyel. 

Ha ki tudjuk alakítani azt az érzést, szemléletet, hogy ezzel a vigyázó tekintetünket más személyekre is kiterjesztjük,

 akkor meg lehet előzni a baleseteket. Soha nem jó, ha a rendőrségnek már reagálnia kell valamire. A társszervekkel közösen sokat érhetünk el egy olyan társadalmi összefogásként, amely a legkisebb korosztályoktól a legidősebbekig mindenkit megszólít – részletezte Milus Gábor.

Számos program segít

Fontos, hogy a közvetített üzenet ne csak elérjen a közlekedőhöz, hanem azt ténylegesen megértse. Lássa az okot, okozatot és a felelősségteljes magatartást, amit mindenkinek tanúsítania kéne, aki kormányt kap a kezébe. A rendőrségnek és a megyei rendőr-főkapitányságnak is nagyon sok, különböző korosztály megszólítását lehetővé tevő megelőzési programja van.

– Nagyon sok versenyt is indítunk. Például segédmotorkerékpáros közlekedésre nevelő célzattal működik a Suli Moped programunk. Szeretném kiemelni a megyei születésű Biztonságos Közlekedés Akadémiáját. Ez a programunk 2 éve indult 6 iskolával, de a résztvevő intézmények száma folyamatosan növekszik. 

Ezek az iskolák, ezek a kiváló pedagógusok vállalták, hogy minden héten legalább egyszer egy tanóra keretében a közlekedéstudatos neveléssel, balesetmegelőzéssel foglalkoznak. Az ő hozzáállásukra és átadott tudásukra támaszkodva sok versenyen tudtuk képviselni a megyét diákokkal 

– részletezte az ezredes. Hozzátette, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság hozzájárulásával sok intézménynek tudtak már venni mini KRESZ-parkot és olyan társasjátékokat, amelyek segítenek egyszerűbben megértetni a diákokkal, miről is van szó.

Fontos szerepet vállalnak a megyei cégek is

Milus Gábor elmondta, hogy ezt az elhatározásukat megosztották több olyan megyei vállalkozással is, akik valamilyen módon kötődnek a közlekedéshez. Ezekkel a cégekkel egy kiterjesztett megállapodási szerződést kötnek, amelyben vállalják, hogy az eszközök beszerzésével támogatják az adott intézményt.

– Ez egy hatalmas összefogás hihetetlen eredménye. Fontos, hogy nem a rendőrséget támogatják ezek a vállalatok, hanem az adott általános iskolát. Ennek a hatásait elsősorban majd pár év elteltével fogjuk megérezni, amikor kiderül, hogy a már felnövő gyerekek mennyire tudatosan fogják felhasználni a mindennapjaikban, amiket a pedagógusoktól, rendőröktől megtanultak - mondta az ezredes.

Egyszerű példa: a gyermekkel a szülők mennek bevásárolni, aki rászól valamelyik szülőre, hogy itt gyalogátkelőhely van, meg kell állni. Vagy, ha buszon közlekednek és a gyerek felhívja a szülő figyelmét, hogyan kell leülni, kapaszkodni. Ezzel is elérünk már egy olyan szintet, ami ennek a programnak az üzenete – részletezte a rendészeti főkapitányság-helyettes.

Kipihentség nélkül nincs biztonságos vezetés

A rendőrségi főtanácsos azt is kifejtette, hogy mik azok a legfontosabb szegmensek, amelyekre autósként oda kell figyelnünk ahhoz, hogy elkerüljük a szerencsétlenségeket. Azt fontos leszögezni, hogy a legtöbb baleset személyi okokra vezethető vissza, nem műszakira.

– Az első és legfontosabb, hogy kipihenten kell megkezdeni az utat függetlenül attól, hogy 1 kilométerre vagy több százra indulunk el. A jogszabályban előírt járműellenőrzést aligha végzi el bárki is elindulás előtt. Azonban, ha én használok egy autót, amivel bizonyos szempontból együtt élek, akkor azt ismerem. Tudom azt, hogy annak a hangjából adódóan, annak az úton történő viselkedéséből adódóan rendben van-e minden vagy sem. 

Az alapvetés az, hogy az ember ismeri a saját kocsiját. 

Ha a rendszeres műszaki felügyeletet is biztosítom, akkor egy esetleges baleset során erre az okra már nem vezethető vissza a szerencsétlenség. Ezzel is csökkentem a baleseti források tárát − hangsúlyozta Milus Gábor.

Az odafigyelés a kulcs

Sajnos a legtöbb esetben a vétlen sofőr veszti életét a tragikus balesetekben. Hiába figyelünk oda és tartunk be minden szabályt, a közlekedésben sokan vannak olyanok, akik a vezetési stílusukkal és türelmetlenségükkel veszélyeztetik a testi épségünket, életünket. Az ezredes szerint az ilyen baleseteket is meg tudjuk előzni.

− Ehhez alapvetően az odafigyelés szükséges. Fontos, hogy észrevegyem az ilyen szituációkat, bizonyos szempontból kötelességem is. Ha észlelem, de nem teszek meg mindent a veszélyes helyzetek elkerüléséért, akkor magamnak és másoknak is tudok kárt okozni, még ha nem is én vagyok a hibás. 

De meg tudom tenni azt, hogy csökkentem a sebességem, kicsit jobban lehúzódok, elengedem, ha annyira menni akar. 

Sok esetben már fedélzeti kamerákat is elhelyeznek az autókban, ami ilyen helyzetben nagyon hasznos tud lenni. Ezeket a szituációkat rögzítve be lehet küldeni a felvételt a rendőrségnek. Ha ez igazolja a jogsértést, akkor eljárást kezdeményezünk – tudtuk meg Milus Gábor rendőr ezredestől.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában