Vigyázat: álvakcinákat, maszkokat kínálnak az internetes csalók!

Az emberek félelmét kihasználva újabb csalók bukkantak fel országszerte. A rend­őrök az utóbbi hetekben több olyan webhelyet és fórumot azonosítottak, ahol ismeretlenek koronavírus elleni csodaszereket és vakcinákat próbáltak meg értékesíteni a lakosság részére.

Goletz-Deák Viktória

Vigyázzunk, ha az internetről rendelünk, mert ez a csalók fő vadászterülete

Forrás: 24 Óra (illusztráció)

Fotó: Zantleitner Ingrid

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben rendszeresen megjelennek a csalók is, akik az általános ijedtséget használják ki átverésre és könnyű pénzszerzésre. A jelenség már a járvány elején megmutatkozott. Halász Viktor százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztály felderítő osztályának vezetője a Zsaru Magazinnak elmondta, hogy a csalók először maszkokat és fertőtlenítőket kínáltak, sokszor rossz minőségben és jóval értékük felett.

De az is megtörtént, hogy a megrendelők semmit sem kaptak az előre utalt pénzükért. A megyei rendőrkapitányság tájékoztatása szerint ugyan Komárom-Esztergomban a hatósághoz eddig nem érkezett feljelentés a vírussal összefüggő csalásról, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is tévesztettek meg eddig senkit. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki körültekintően járjon el.

Vigyázzunk, ha az internetről rendelünk, mert ez a csalók fő vadászterülete
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra (illusztráció)

– A tapasztalat szerint szinte valamennyi vírus elleni csodaszert vagy álvakcinát árusító webhelyet külföldön jegyeznek be, és ezek mögött a leggyakrabban külhoni csalók állnak – mondta Halász Viktor. Elmondta: a bűncselekmény gyanúját megalapozó internetes oldalak felderítése után a kibernyomozók eljárást indítanak az üzemeltetők azonosítása és felelősségre vonása céljából. Valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyek szolgáltatóival, hogy a kérdéses oldalakat tüntessék el. A külföldi csalók gyakran igénybe vesznek call center szolgáltatást, azaz külsős, telefonos ügyintézők bevonásával működtetik, és egyben hitelesítik is törvénytelen vállalkozásukat.

– A minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. Gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak, és a hirdetéseikben tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak – tette hozzá a szakember. Kiemelte: szó sincs valódi szakértőkről és tudományosan megalapozott véleményekről, főképpen nincs szó hiteles webhelyekről. A fertőzés megelőzésére szolgáló, valódi, bevizsgált és veszélyeket sem rejtő védőoltáshoz pedig csak állami felügyelettel juthatunk hozzá.

Iratokat csalnak ki a hiszékenyektől

Egy dombóvári nő tett bejelentést a rendőrségen. Valaki felhívta, hogy a helyi önkormányzat 50 ezer forintot ad annak, aki koronavírus-oltásra jelentkezik. A telefonáló azt mondta az asszonynak, hogy ehhez nem kell mást tennie, mint a bankszámlaadatait összekészíteni, betenni egy borítékba, és azt kidobni az ablakon, amit majd a hivatal munkatársai összeszednek.

Az elmúlt hetekben több tucat ehhez hasonló tartalmú bejelentés érkezett a Dombóvári Rendőrkapitányságra. Három esetben a sértettek át is adták adataikat a csalóknak, akik ezután több százezer forinttal károsították meg őket. Eddig 20 rendbeli csalás bűntett kísérlete és háromrendbeli csalás bűntett elkövetésével gyanúsítják az elkövetőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában