hőség

2021.06.21. 07:05

Kiadták a másodfokú figyelmeztetést: hamar visszasírjuk a hétfői kánikulát

Az ország nagy részére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, ami még fokozódni is fog a hét közepén. A 38-39 fok sem kizárt.

Kemma.hu

Az ország nagy részére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, ami még fokozódni is fog kedden és szerdán. A 38-39 fok sem kizárt.

Forrás: köpönyeg.hu

A köpönyeg.hu prognózisa szerint hétfőn is folytatódik, sőt, fokozódik a hőség, ami miatt másodfokú figyelmeztetést is adtak ki, megyénkre is. A nap folyamán csak fátyolfelhők szűrik majd meg forró nyári napsütést, csapadékra pedig kicsi az esély. Folytatódik az országos hőség: délután 30 és 36 fok között alakul a hőmérséklet. A délkeleti szél megélénkül. A kedd még ennél is durvább lesz: több helyen várható forróság, azaz 35 fok, vagy annál melegebb idő. Elsősorban délkeleten emelekedhet 37°C köré a hőmérséklet, szerdán és csütörtökön pedig akár 38-39 fok is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki hétfőre a másodfokú figyelmeztetést. Eszerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett valószínű.

Forrás: köpönyeg.hu

Az ország többi területére – a keleti országrészben – a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területen 25 fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az országos előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 14 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 33-37 fokig melegszik a levegő.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri: fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

Emellett három délnyugati megye kivételével zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra. Azt írták: vasárnaphoz képest hétfőn már többfelé lehetnek zivatarok. Napközben még kis számban, az esti, késő esti óráktól az északkeleti megyékben nagyobb számban is képződhetnek zivatarok. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok, jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt akár 20-30 milliméternyi csapadék kísérheti.

Zivatarokra is készülhetünk (Forrás: met.hu)

Ahogy azt korábban megírtuk, a tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos szombat éjféltől kedd éjfélig hőségriasztást adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!