Beruházás

2023.11.02. 15:03

Malomágazat fejlesztése Gyermelyen: 40 ezer tonnás gabonatároló rendszert adtak át +fotók

A Gyermelyi Zrt. telephelyén csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át azt a csaknem 3 milliárd forintból épült, 40 ezer tonnás gabonatároló rendszert, mely az élelmiszeripari óriás növekvő őrlési kapacitását szolgálja, és az automata ki- és betárolást, tisztítást, szellőztetést biztosítja.

Kemma.hu

Nagy István agrárminiszter (balról a 2.) is részt vett a beruházás átadóján

Fotó: V.B.

 Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy a 2023 tavaszán átadott új malmuk napi 300 tonna lágybúza őrlésére alkalmas, ennek köszönhetően évi 90 ezer tonnával nőtt a vállalat őrlési kapacitása, ez maga után vonta a gabonatárolás mennyiségi bővítésének, minőségi fejlesztésének szükségességét.

– Az új, négy silóból álló, 40 ezer tonnás gabonatároló rendszernek köszönhetően az éves őrléshez szükséges búza kétharmadát tudja a vállalat a telephelyén tárolni. Ezzel a beruházással vált teljessé a gyermelyi malmászat nagy léptékű fejlesztése, így a három malmot megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag tárolására, mozgatására, tisztítására alkalmas rendszer egészíti ki – tette hozzá Tóth Béla.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a Gyermelyi vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt, vertikális integrációt működtet, mely európai szinten is egyedülálló. Kiemelte, hogy azokban az ágazatokban van töretlen fejlődés, ahol a legmagasabb szintű az integráció, mert ahol ez 50 százalék alatti, óriási problémákat okoz a kiszámíthatóság és biztonság hiánya.

– A magyar kormány legfontosabb feladata az, hogy minél több eszközt és segítséget adjon az élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyorsan változó környezethez. A versenyképes jövő záloga a kormány és a tenni akaró gazdálkodók együttműködése, ennek eredménye, hogy 2010 óta az összes uniós tagállam között az ötödik legnagyobb hatékonyságjavulást tudja felmutatni a magyar agrárium – mondta a miniszter.

Dr. Kancz Csaba főispán megköszönte a Gyermelyi cégcsoport karitatív tevékenységét és kiemelte, hogy a rászoruló intézmények és civil szervezetek bátran fordulhatnak segítségért a Zrt-hez. Ezt támasztotta alá Kókai Rita polgármester is, aki elmondta, hogy mekkora segítséget jelent a Gyermelyi tevékenysége a településen. A szalag átvágásával átadták rendeltetésének a beruházást, melyhez az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése program keretében 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott a vállalat.

A cégről
A Gyermelyi cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, ennek és a piac bővülésének köszönhetően növelni tudta dolgozói létszámát, mely jelenleg meghaladja az ötszázat. A Gyermelyi liszt termékpályáját megalapozó növénytermesztési ágazata 8100 hektáron gazdálkodik, míg a központi telephelyen működő malmok teljes mértékben ellátják a tésztagyárat, miközben egyre bővül a lisztek értékesítése a hazai és a környező országok piacán. A vállalatcsoport Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is, évi 170 millió darab tojást termel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!