Tudatos fejlesztések

2023.02.26. 11:29

Három nyerő termék: tészta, liszt és tojás a Gyermelyitől

Nemrégiben számolhattunk be arról, hogy átadták a Gyermelyi Zrt. harmadik malmát. A cégcsoporton belül az elmúlt évtizedekben a tésztagyártás, a malomipar, a takarmánygyártás, a növénytermesztés, az állattartás és a tojástermelés is meghonosodott.

Mórocz Károly

Varga Mihály pénzügyminiszter (jobbra elöl) is részt vett a malomavató ünnepségen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően mára nem csak Magyarország, hanem a régió meghatározó élelmiszeripari vállalkozásává vált a Gyermelyi vállalatcsoport. A márkanév eggyé vált a megbízható, magas minőségű élelmiszer fogalmával. A tészta mellett pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap a profiljukban a liszt és a tojás is.

Az alapanyag-termeléstől kezdve gondosan ellenőrzött, zárt integrációs rendszer Európában is egyedülálló. Az egymásra épülő termékpályák nem csak mennyiségi, de minőségi garanciát is jelentenek a cégcsoport és partnerei, fogyasztói számára.

Öt év alatt 22 milliárd forint beruházásokra

– A fejlesztések során kiemelt cél volt, hogy az újonnan bekerülő technológiák a meglévőknél nagyobb hatékonyságúak és alacsonyabb energiafelhasználásúak legyenek, csökkentve a környezetterhelést is. A megújuló energiák is egyre fontosabb szerepet kapnak a cég életében. A tojótelepeken már most is van napenergiát használó beruházás. Hamarosan a központi telephely is egy jelentős, 2,4 megawatt teljesítményű napelemparkkal bővül. Fontosnak tartom még, hogy cégcsoportunk teljes egészében magyar magántulajdonban van. A több mint 500 munkavállalón és a beszállítókon keresztül több ezer magyar családnak nyújtunk biztos megélhetést – tudtuk meg Tóth Béla elnök-igazgatótól. A Gyermelyi Vállalatcsoport 22 milliárdot fordított beruházásokra az elmúlt öt évben.

A Gyermelyi tésztagyár Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Ez nagyobb, mint a teljes éves magyarországi száraztészta-fogyasztás.

Tavaly csaknem 42 ezer tonna tészta készült az üzemben, melynek több mint 35 százaléka külföldi piacokon talált gazdára. Jelenleg több mint 20 országba szállít különféle tésztákat a cég, de a fő piac továbbra is a hazai. Az éves magyarországi száraztészta-fogyasztás 45 százaléka a Gyermelyi gyárból kerül ki.

A belföldi forgalomban a friss tojással készült tészták a meghatározóak, de a teljes értékesítés több mint 40 százalékát már a durumtészták teszik ki, a növekvő exportpiacok igényei miatt. A tésztagyárnak minden alapkategóriában van kínálata, csaknem 50 formátum, több mint 300 cikkéből választhatnak a vevők.

A gyermelyi malmok 2022-ben több mint 150 ezer tonna búzát őröltek meg, melyből 23 ezer tonna durumbúza volt. A gabonaőrlés biztos bázisa a vállalatcsoport 8200 hektáron termelő növénytermesztési ágazata.

A cég által megművelt földterületen a végtermék mellett vetőmagtermesztés is zajlik, ezt saját üzemükben dolgozzák fel, és a következő termesztési idényben ez kerül vissza a saját növénytermesztési területre, illetve a 250 termelőt magába foglaló integrációba. Jelenleg Magyarország top 3 malomipari vállalkozása között szerepel a Gyermelyi.

Az új, még le nem kötött kapacitás lehetőséget biztosít az értékesítés további növelésére. Az új malom alapanyag-ellátási biztonságát a jelenleg is épülő, 40 ezer tonnás gabonatároló telep garantálja majd a jövőben.

Tojástermelésben is az elsők között szerepelnek

A tojótyúkokat saját takarmányon nevelik jércévé, így kerülnek ki a három tojótelep egyikére. Három telephelyen jelenleg 540 ezer tojótyúkférőhellyel rendelkezik az állattartó ágazat, azonban ez heteken belül 680 ezerre emelkedik egy új tojóistálló indulásával. A modern takarmánygyár termelésének a fele a cégen belül hasznosul, a másik felét pedig integrátorokon keresztül a piacon értékesíti. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!