Fogyasztóvédelem

2020.02.03. 10:39

Külföldről érkezik Magyarországra a legtöbb veszélyes játék

Hétfőn kezdődik a játékok idei országos fogyasztóvédelmi ellenőrzése, amelynek során a hagyományos boltokban és a webáruházakban kapható termékek mellett a vámhatárra beérkező termékeket is vizsgálják – olvasható a Magyar Nemzet hétfői lapszámában.

Forrás: Pixabay

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék, kizárják a magyar piacról a veszélyes játékokat, hogy a családok biztonságos árucikkek kínálatából válogathassanak

mondta el a lapnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A tárca minden évben vizsgálja a játékokat, hogy megelőzhetőek legyenek az esetleges sérülések, és kiderüljön az is, ha egy termék egészségkárosító hatású.

Az idei ellenőrzések kiemelt termékkörei a plüssjátékok, a játékbabák, az összecsukható és lövedékes játékok, a fúvós játékhangszerek, a léggömbök, a labdák és az orvosi játékkészletek

sorolta az államtitkár.

A laboratóriumi vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer-tartalmat mérik, míg a mechanikai ellenőrzés a termék kis méretű, könnyen leváló és fulladást okozó alkatrészeit, sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakítását vizsgálja részletezte.

Cseresnyés Péter rámutatott, hogy

a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően fokozatosan tisztul a gyermeknek szánt termékek piaca, de továbbra is indokolt a hatósági figyelem.

Hozzátette, hogy tavaly 180-féle játékot vizsgált meg az ITM laboratóriuma, közülük 87-féle terméknél merült fel kisebb-nagyobb probléma.

Tavaly a vámon megállított közel 170 ezer darab játék 92 százaléka veszélyes volt, ezeket megsemmisítették.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!