beruházás

2019.08.14. 06:35

200 millió forintból épít új borfeldolgozót az ászári Bősze Pincészet

A beruházással évente 120 ezer palackra bővíti a termelőkapacitást a Bősze Pincészet. Egyúttal több új munkahelyet is teremtenek a projekttel.

Kemma.hu/MTI

Készül az új borház a Bősze-birtokon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

Az ászári Bősze Pincészet 200 millió forintos beruházással épít korszerű borfeldolgozót, amellyel a jelenlegi, évente 30 ezer palackos kapacitást háromszorosára bővíthetik – mondta el a vállalkozás vezetője, Bősze Csaba. A 200 milliós beruházás felét pályázati forrás biztosítja. Bősze Csaba hozzátette, 8,5 hektáron gazdálkodnak, amelyet 12-15 hektárra bővítenének.

Az 530 négyzetméteres borfeldolgozóban tartályos és hordós érleléssel készülnek az italok. A Jászai Mari emlékház közelében lévő létesítményt labor és palackozó egység egészíti ki, valamint kialakítanak egy kóstolót, melynek nagyméretű terasza a pincészet szőlőire néz. A beruházás költségének felét pályázati támogatásból fedezi a pincészet. A fejlesztéssel két új munkahely létrehozását vállalták, azonban a vendéglátás beindulásával várhatóan 4-5 embernek biztosítanak állást.

Készül az új borház a Bősze-birtokon (Fotó: Mazán Tibor / 24 Óra)

A vállalkozás 2018-as árbevétele 9 millió forint volt, ez a tervek szerint a következő öt évben 80-100 millió forintra emelkedik. A Bősze Pincészet tíz éve működik, Bősze Csaba elmondta, korábban 300 hektáron folyt szőlőművelés a környéken, ebből mára alig hetven hektár maradt. A pincészet borait Ászártól száz kilométeres körben terjesztik, mintegy száz üzletet és vendéglőt szolgálnak ki termékeikkel. A későbbi tervekben szeretnének nagyáruházi hálózatokban is megjelenni a kínálattal.

Az Ászár-Neszmélyi borvidékre a könnyű fehér- és rozéborok jellemzők. Az Esterházy család Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete is hozzájárult ahhoz, hogy a vidék a XIX. század második felében nemzetközi ismertségre tett szert – mondta. A területet 2009-ben átkeresztelték Neszmélyi borvidékre. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a minőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. Napjainkban három jól elkülöníthető körzetben folyik a termelés, az ászári, a neszmélyi és a tatai hegyközségben. A borászokat a Neszmélyi Borút Egyesület fogja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!