Gazdaság

2016.11.04. 07:03

Vállalkozásbarát alkotmány? Vágyak és lehetőségek

Az alkotmányjogász Kolláth György lesz a 24 Óra jövő csütörtöki Vállalkozói Szalonjának előadója.

kemma.hu

Az első Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozói Szalont követő pozitív visszajelzéseknek köszönhetően – melyen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal miniszter-helyettese volt az előadó, s válaszolt a résztvevők kérdéseire – folytatjuk rendezvénysorozatunkat. Célunk továbbra is az, hogy pártpolitikától mentesen találkozzanak és megosszák tapasztalataikat egymással a Komárom-Esztergom megyei gazdaság szereplői.

Második rendezvényünk kezdetének időpontja november 10. (csütörtök) 18 óra, helyszíne Tatabányán a Népház út 9. alatt lévő West Étterem. Az előadó Kolláth György alkotmányjogász, témája: Vállalkozásbarát alkotmány? Vágyak és lehetőségek.

– A világ egyik legokosabb embere, Stephen Hawking arra utalt a Cambridge Egyetemen tartott előadásán: örül neki, hogy az intelligencia jövőjét kutatjuk. A brit fizikus már korábban hangsúlyozta: a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre – nyilatkozta mondanivalójáról előzetesen szerkesztőségünknek Kolláth György. – Hawking szerint az emberiség egyik legnagyobb dobása lehet a mesterséges intelligencia, hiszen hosszú távon akár a szegénység és a betegségek felszámolása is lehetséges vele. De csak akkor, ha jóra használják.

Chikán Attila közgazdászt, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét idézte: mintha az ország romló versenyképességét sokan a munkaerő-hiánnyal azonosítanák, holott előbbi sokkal többet jelent. A versenyképesség egy ország fejlődésének közép- vagy hosszú távú mutatója. A Világgazdasági Fórum például mintegy 110 tényezőt vesz figyelembe, többek között a munkaerő-piaci helyzetet, az oktatást, az egészségügy állapotát, a kormányzati intézmények valamint az innováció fejlettségét. Magyarország versenyképessége tartósan romlik, amiből az előző kormányok is kivették a részüket. A rangsorok alapján a kormányzati intézményrendszer – amibe beleértik a kormányzat egész teljesítményét – és az üzleti tevékenységek színvonala tekintetében áll a legrosszabbul az ország. Drámai a korrupció növekedése, és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága. Fejlett piacgazdaságban az nem megy, hogy a piac helyett az állam állapítja meg a verseny nyerteseit. A közvetlen gazdasági kár mellett felmérhetetlen az a negatív hatás, amit ez a gyakorlat a társadalom erkölcsi színvonalára, hangulatára gyakorol.

Az előadást beszélgetés, vacsora és borkóstoló követi. A Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozói Szalon résztvevőit a 24 Óra frissen megjelent szakácskönyvével ajándékozzuk meg.

A Szalon támogatói jeggyel látogatható. Az alkalmi támogatói jegy ára személyenként 6000 forint+áfa. A rendezvényről beszámolunk a 24 Óra napilapban és a kemma.hu hírportálon, ahol a résztvevők, vagy cégük nevét föltüntetjük.

Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb november 8-ig, keddig jelezze az [email protected] e-mail címre, vagy a 30/956-2288 telefonszámra.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik