Vezetés után vereség

2022.11.23. 17:16

Argentína után Németország is besült a nyitómeccsen

Itt az újabb óriási meglepetés a katari labdarúgó-világbajnokságon: az E-csoport nyitómérkőzésén Japán a második félidőben megfordította az állást és 2–1-re legyőzte Németországot!

Kemma.hu

A japánok (kékben) meglepték Németországot

Forrás: AFP

Japán négy éve győzelemmel kezdte meg világbajnoki szerepelését, míg Németország vereséggel nyitott Oroszországban, ám az eredmények katari ismétlődése előzetesen igazán meglepőnek számított volna. 

Úgy indult a mérkőzés, hogy még akár ez is megtörténhet, Maeda Daizen a 8. percben elcsendesítette a Kalifa stadion németeknek szurkoló részét, amikor Ilkay Gündogant szerelve indítottak gyors kontrát az ázsiaiak, s a Celtic támadója góllal zárta az akciót – más kérdés, hogy lesen volt, ezért a salvadori Ivan Barton játékvezető nem adta meg a találatot. 

Gündogan aztán a 33. percben „javított”, az addigi nagy német fölény ekkorra érett góllá, igaz, kellett hozzá David Raum is, aki megpróbálta kicselezni Gonda Suicsi kapust, de ő elhúzta a lábát, a megítélt büntetőt pedig a Manchester City középpályása magabiztosan értékesítette. 

A vezetés megszerzése után a németek őrizték a fölényüket, és fordulás után több lehetőségük is volt a gólszerzésre, de Gonda kapus óriási parádét rendezve hárított minden kísérletet. Ez aztán lelkesítőleg hatott a támadókra is, akik szintén nagy bravúrok bemutatására sarkallták Manuel Neuert a német válogatott kapujában.

A 75. percben egy újabb Neuer-védés után viszont egy kipattanó éppen Doan Ricu elé került, ő meg be is vágta az egyenlítést jelentő találatot. Sőt, néhány perccel később a szintén csereként beálló – és Doanhoz hasonlóan németországi légiósként szereplő –  Aszano Takuma góljával óriási meglepetésre a vezetést is megszerezték az ázsiaiak.

A hajrában a németek mindent bevetettek az egyenlítésért – még Neuer kapus is felment a japánok tizenhatosára fejelni egy szöglet után –, ám hiába: Japán óriásit küzdve legyőzte a német válogatottat, ezzel az argentin-verő szaúdiak után a vb legnagyobb meglepetését okozva.

E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–JAPÁN 1–2 (1–0)
Doha, Kalifa Stadion. 42 608 néző. V: Barton (salvadori)
Németország: Neuer – Rüdiger, Raum, Süle, Schlotterbeck – Müller (Hofmann, 67.), Kimmich, Musiala (Götze, 79.), Gündogan (Goretzka, 67.), Gnabry (Moukoko, 89.) – Havertz (Füllkrug, 79.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick
Japán: Gonda – Itakura, Nagatomo (Mitoma, 57.), Szakai (Minamino, 74.), Josida – Endo, Kubo (Tomijaszu, a szünetben), Ito, Kamada, Tanaka (Doan, 71.) – Maeda (Aszano, 57.). Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime
Gólszerző: Gündogan (33. – 11-esből), ill. Doan (75.), Aszano (83.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!