Járvány

2022.07.14. 12:36

A nagyvárosokban nőtt, vidéken stagnál a szennyvízben az vírus örökítőanyagának mennyisége

Itthon egyelőre inkább az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is.

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent - közölte az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Müller Cecília azt mondta: 

ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. 

Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak - mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb.   

MÜLLER Cecília
Müller Cecília országos tisztifőorvos arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma 
Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI

Az országos tisztifőorvos különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.   

Arról is beszélt, hogy az oltásokat némileg "kikerülik" az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.

Borítókép: Földi Anikó főnővér beolt egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. július 8-án. MTI/Rosta Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!