főzőverseny

2021.07.04. 07:11

Ostromlakomákat szerveznek a két Komáromban

Izgalmas programok egészítik ki az amatőr és profi kategóriában meghirdetett főzőversenyt.

K. D.

Andrej Ozimy, Szili Nóra és Sebő Beáta tájékoztatott a programokról

Forrás: beküldött

Ostromlakomákra várják az érdeklődőket a hétvégén a Monostori erődbe. Az interreges projektről az észak-komáromi Újvár volt lőporraktárában tartottak sajtótájékoztatót. Andrej Ozimy, a Pro Castello igazgatójának bevezetője után Sebő Beáta, a pályázat észak-komáromi és Somogyiné Szili Nóra, annak dél-komáromi kidolgozója ismertette az egyedi ostromlakomák kulisszatitkait.

Andrej Ozimy, Szili Nóra és Sebő Beáta tájékoztatott a programokról
Fotó: beküldött

A pályázaton a Pro Castello Comaromiensi szervezet és a Monostori erőd vesz részt. Guyon Richárd vezérőrnagy különleges lakomájára emlékezve szeretnének új hagyományt teremteni a 19. században fogyasztott ételek bemutatójának és versenyének megrendezésével, melyet 1848/49-es eseményeket felidéző csatabemutatóval kötnek össze.

A Monostori erődbe július 3–4-én, az Öregvárba pedig augusztus 29-én várják a versenyző csapatokat és a családokat. A szabad tűznél főzhető 19. századbeli ételek elkészítését célzó versenyt amatőr és profi kategóriában hirdetik meg. Elsősorban a helyi civil szervezetek és éttermek képviselőiből verbuválódó csapatok részvételére számítanak, de örömmel veszik a máshonnan érkező társaságok nevezését is. A versenyzőket egyedi kötényekkel ajándékozzák meg. Az elkészült finomságokat majd szakavatott zsűri értékeli.

Az erőd főzőversenyére már nem lehet jelentkezni, de az észak-komáromi folytatásra július végéig a [email protected] e-mail-címre küldhetik a nevezéseket. Rossz időjárás esetén a főzőcskézés a kazamatákban valósulhat meg. A szervezők egész napos családi programot kínálnak, amely egyik fénypontja lesz az 1848/49-es csatarekonstrukció.

Csatajelenet

Turbók Attila, a Monostori erőd munkatársa arról is beszélt, több mint 200 hagyományőrző vesz részt a hétvégi hadászati bemutatón. Elmondta, az ágyúdörgéssel és puskaropogással, ahogy Klapka György honvédtábornok szobrának közös megkoszorúzásával a komáromi hős és a dicső tavaszi hadjárat résztvevőinek emléke előtt is tisztelegni kívánnak, ugyanis minderre a pandémiás korlátozások miatt korábban nem volt lehetőségük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!