Dr. Konczer Erik

2024.04.16. 14:39

Tatabányára ejtőernyőzött az örök második DK-s

Úgy fest, Tatabányára ejtőernyőzött a Demokratikus Koalíció ex-komáromi embere, akinek a legnagyobb sikere, hogy legyőzte a szocialista Gurmai Zitát a 2022-es ellenzéki előválasztáson. Dr. Konczer Erik ugyanis a szivárványkoalíció színeiben most a megyeszékhelyen szeretne körzeti képviselő lenni.

Kemma.hu

A közelmúltban jelentette be és mutatta be Tatabánya polgármestere új választási szövetségét. Mint ismert, Szücsné Posztovics Ilona magát párton és frakción kívülinek mondva 2019-ben érkezett, aztán belépett a baloldali frakcióba, majd a helyi szivárványkoalíciót lényegében leszalámizta, onnan kilépett és új, négyfős szövetséget alapított. Most a Többségben Tatabányáért Választási Szövetséggel indul, a 12-es körzetben pedig a Demokratikus Koalícióból már ismert dr. Konczer Eriket nevezték be a június 9-i választásra. A jelölt, ha nem túl ismert a tatabányaiaknak, nem csoda: évekig Komáromban építgette „örök második” karrierjét. 

Úgy fest, Tatabányára ejtőernyőzött a Demokratikus Koalíció ex-komáromi embere, akinek a legnagyobb sikere, hogy legyőzte szocialista Gurmai Zitát a 2022-es ellenzéki előválasztáson. Dr. Konczer Erik Erik ugyanis a szivárványkoalíció színeiben most a megyeszékhelyen szeretne körzeti képviselő lenni.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció  árnyékkormányának miniszterelnöke, Szücsé Posztovics Ilona tatabányai polgármester és dr. Konczer Erik a 2023-as tatabányai bányásznapon
Forrás: Dr. Konczer Erik/Facebook

A politikai sikerek elkerülték dr. Konczer Eriket

Nincs mit szépíteni, a DK választókerületi elnökeként is funkcionáló Konczer politikai pályafutása nem a sikerekről és hangos győzelmekről szól. 2006-ban kompenzációs listáról, a Magyar Szocialista Párt színeiben jutott be a komáromi képviselő-testületbe. Egyébként 2002-ben lépett be a Fiatal Baloldalba, és 2003-ban az MSZP-be. Aztán 2011-ben a DK-ba, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk előbb a 2010-es önkormányzati választást.

Tehát 2010-ben a szocialisták színeiben egyéniben is elindult Konczer Komáromban. A Fidesz-KDNP-s Hamrák Zsófiától kapott ki. Előbbi 497 vokssal és 47,29 százalékkal nyert, míg a baloldali jelölt 332 szavazattal és 31,59 százalékkal a második lett. 2014-ben már a Demokratikus Koalíció és az FCK Egyesület (Független Civilek Komáromért) jelöltjeként indult, és kapott ki ismét Hamrák Zsófiától úgy, hogy a jobboldali képviselő mind százalékban, mind szavazatszámban javítani tudott, míg ő rontott eredményein a négy évvel korábbihoz képest.

Még mindig Komáromban maradva, 2019-ben is elindult egyéniben Konczer, és olyan nagyágyút is megelőzött, mint a Munkáspárt jelöltje. De így is csak második lett. A fideszes Hajnal Dóra a voksok több mint felét begyűjtve győzte le a sokpárti (KMRM-DK-Jobbik-MSZP-Mindenki Magyarországa-Momentum) jelöltként induló politikust. Végül kompenzációs listáról becsúszott a testületbe, aminek már nem tagja. Hogy miért? Már mondjuk is!

Hogy kerül Tatabányára a komáromi DK-s?

Konczer a vármegyei közgyűlés tagja is. 2006-2010 között is az volt, majd kisebb szünet után 2014-ben és 2019-ben is bekerült a tatabányai székhelyű grémiumba. 2019-ben egyébként ő is volt a DK listavezetője, most az ellenzéki frakció vezetője. Aztán 2022 januárjában lemondott a komáromi mandátumáról, ugyanis az országgyűlési választásokon kívánt indulni. De nem a Bakonyalját, Komárom környékét is magába foglaló kerületben, hanem a tatai-tatabányaiban. Így lett Bencsik János egyik kihívója, miután az ellenzéki előválasztáson legyőzte a Tatabányára lassan hazajáró MSZP-s Gurmai Zitát. 

Az eredmény mondhatni borítékolható volt, hiszen Bencsik 1990-től öt vikluson vezette polgármesterként Tatabányát, 1998 óta országgyűlési képviselő, bár egy ciklust kihagyott, amikor nem indult. Ez a választás egyébként több szempontból is érdekes volt. A szivárványkoalíciós összefogás mellett olyan politikai kalandorok is felbukkantak a kerületben, mint a tatai képviselő, Popovics Judit, aki sziklakertbe esésekkel, politikai cicaharccal hívta fel magára a figyelmet, vagy a Gődény György-féle Normális Élet Pártjának jelöltje, Keindl Tibor, illetve a Thürmer Gyula és Szanyi Tibor nevével fémjelzett összefogás, a Munkáspárt-ISZOMM favoritja, Jánoki Tibor.

Kalandos politikai pályautat járt be Popovics Judit

2022-ben a Megoldás Mozgalom színeiben indult Popovics Judit, aki a tatai közéletbe a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Magyar Szocialista Párt polgármester- és képviselőjelöltjeként robbant be. Képviselői helyet szerzett is. Kisebb polémia után, hogy momentumos-e vagy sem, végül szakított a párt helyi emberével, de a megyei közgyűlésbe beült. Később a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa benevezte az előválasztásra. Aztán felbukkant a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt előválasztási jelöltjeként. Aztán állítása szerint kigolyózták, mert féltek tőle. Ezután azzal állt elő, hogy a DK tatabányai alpolgármestere, Lusztig Péter megzsarolta, hogy ne induljon, majd később azt osztotta meg követőivel, hogy otthona teraszáról az alatta lévő sziklakertbe lökték. Facebook-oldala 2023 januárja óta néma, se tatai, sem vármegyei ügyekben nem szólal ott meg. A tatai testületi ülésekre inkább nem jár, mint jár...

No de visszatérve a 2022-ben épp a DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és Párbeszéd közös jelöltjeként induló Konczer Erikre: bár a közvéleménykutatók billegő körzetnek tartották ezt, végül Bencsik János magabiztos győzelmet aratott. A második Konczer Erik lett. A jobboldali politikus 26 ezer 240 voksot (48,18 százalékot) kapott, míg Dobrev Klára lelkes híve 22 ezer 417-et, ami 41,16 százaléknak felel meg. A többi jelölt mind tíz, de ha pontosabban fogalmazunk, 6 százalék alatti eredményeket volt képes felmutatni, sőt, volt aki a már csak mikroszkóppal látható fél százalékot sem érte el. 

Elnémult a képviselő, mióta kiderült, a körzetében indul a párttársa

Tatabánya 12-es választókörzetében 2019-ben egyébként az összellenzéki jelölt, Hoffer Dávid nyert, 26 vokssal a korábbi képviselő Fidesz-KDNP-s Magyarné Kocsis Andrea előtt. Utóbbi kompenzációs listáról bejutott a közgyűlésbe, azóta is szívén viseli a terület sorsát, és a 2024-es választáson is ebben a kerületben indul. 

Hoffer a DK-ból 2021 nyarán lépett ki, többek között azt állítva, hogy az édesanyja járt rosszul, mert nem szavazott Szücsnének tetsző módon, illetve hogy az országos politikából is ismert, közelmúltban elítélt Varju László, a DK alelnöke fenyegette. A tatabányai polgármesternő akkor azt mondta, a személyét és a hivatalt érintő vádak miatt beperli Hoffert rágalmazás miatt. Így tett és veszített a bíróságon. Az mindenesetre tény viszont, hogy az ex-DK-s tatabányai képviselő utoljára március 30-án, négy nappal azelőtt posztolt a hivatalos Facebook-oldalára, hogy bejelentették: dr. Konczer Eriket indítja a körzetében Szücsné új politikai szervezete.

Konczernek egyébként úgy fest, nincs gondja Varjuval, tavaly októberben és novemberben is vendégül látta Tatabányán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában