Választás 2022

2022.04.05. 11:34

Jól mellélőttek a közvélemény-kutatók: egy megyei körzetben sem lett szoros eredmény

Ahogy arról hétfői számunkban már beszámoltunk, mindhárom megyei választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjei győztek az országgyűlési választáson.

T. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Hétfőn már 99 százalékos adatokat lehetett elemezni és volt jó pár reakció is. Az 1. számú választókerületben, azaz a Tatai-medencében Bencsik János győzött magabiztosan. A 99 százalékos feldolgozottságnál mintegy 25 és félezer szavazat állt a neve mellett.

Legfőbb riválisa, a Komáromból Vértesszőlősre költözött dr. Konczer Erik (Egységben Magyarországért) 21 362 voksot gyűjtött be. Ez azt jelentette, hogy Bencsik a szavazatok 48,62 százalékát, míg a Demokratikus Koalícióban politizáló Konczer 40,77 százalékot kapott. Ez annak fényében meglepő, hogy az összesített közvélemény-kutatások alapján ezt egy szoros, úgynevezett „billegő” körzetnek tartották a szakértők. 

A felméréseket összesítő egyik oldalon ráadásul még a szavazás napján is 6 százalékos ellenzéki győzelmet tartottak valószínűnek. Végül 14 százalékkal lőttek mellé, hiszen Bencsik nyert 8 százalékos fölénnyel. A győztes meglehetősen tömören reagált a közösségi oldalán, csak annyit írt a sikerről:

Folytatjuk.

Lapunknak is csak azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek kemény munkáját és a kampányban végzett teljesítményt bizonyítja ez az eredmény. Dr. Konczer Erik a választás éjszakáján lapunknak nyilatkozva is köszönetet mondott támogatóinak. A közösségi oldalán azt írta, hogy büszkék lehetnek a munkájukra. Hozzátette:

Az élet nem áll meg, mi sem!

A megye 2. számú, Esztergomot és Dorogot is magába foglaló választókerületében Erős Gábor győzött. Az esztergomi alpolgármester kis híján 27 ezer szavazatot kapott, ami a voksok több mint a fele. Riválisa, Nunkovics Tibor (Egységben Magyarországért) húsz és félezer szavazata 38,36 százalékra volt elég. Itt is szoros küzdelmet jósoltak a közvélemény-kutatók, de végül közel 12 százalékos különbség alakult ki. 

Érdekesség, ebben a körzetben nem csak saját támogatóiknak és családjuknak mondtak köszönetet, hanem megköszönték a másiknak, hogy nem folytatott negatív kampányt. Erős Gábor az eredményvárón elmondta, hogy Nunkovics Tibor felhívta és gratulált neki. A Jobbikos Nunkovics azt kérte győztes ellenfelétől, hogy tisztességesen és becsületesen képviselje a térség lakosait és dolgozzon meg a bizalomért, amit kapott tőlük. 

A legbiztosabb győzelmet a 3. számú, Komáromot, Bábolnát, Kisbért és Oroszlányt is magába foglaló választókerület győztese, Czunyiné dr. Bertalan Judit aratta. Ő több mint 30 ezer szavazatot kapott, ami 55 és fél százalékos sikert hozott neki. Ellenfele, dr. Nemes Andrea(Egységben Magyarországért) mindössze 17 562 voksot gyűjtött, ami 32 és félszázalékos eredmény. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit a választás éjszakáján Oroszlánytól Komáromig igyekezett mindenhol személyesen megköszönni a kampányát segítők munkáját. Útközben telefonon értük el és hangsúlyozta, hogy ugyanazzal a töretlen hittel, elszántsággal és lendülettel akarja folytatni a munkát, mint ahogyan eddig dolgozott a térségben. Dr. Nemes Andrea a közösségi oldalán köszönte meg támogatói munkáját és közölte, hogy folytatja ügyvédi munkáját, legfőbb feladatának pedig azt tartja, hogy anya és feleség legyen, illetve képviselje ügyfeleit. 

Vértessomlón és Tatán sokan szavaztak - Dr. Veres Zoltán megyei jegyző, a megyei területi választási iroda vezetője arról számolt be, hogy nem volt olyan választást befolyásoló esemény szűkebb hazánkban, amely miatt intézkedni kellett volna.  Az országgyűlési választás országos részvételi adata 99 százalékos feldolgozottságnál 69, 54 százalékos volt. Megyénkben a szavazók 68,85 százaléka járult az urnákhoz. Érdekesség, hogy Vértessomló kimagasló, 77, 12 százalékos részvételi adatot produkált. Tatabányán 67, 42 volt a részt vevők aránya, viszont Tatán nagyon aktív volt a lakosság, hiszen 74,72 százaléknyian szavaztak. Esztergomban 69, 63, míg Dorogon 66,04 százalék voksolt. Komáromban is sokan szavaztak, 72, 27 százaléknyian. Bábolnán 70,51 százalékos volt a választási érdeklődés, Kisbéren 68, 23 százaléknyian, míg Oroszlányban 64,41 százaléknyian szavaztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!