Nemzetpolitika

2024.03.20. 22:45

Potápi Árpád János: magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés

A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes átadásán a vajdasági Királyhalmon, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán 2024. március 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával megépült új épület átadásán Potápi Árpád János elmondta: az, hogy ma sikerült átadni az új folklórközpontot, annak is bizonyítéka, hogy a magyar olyan nemzet, amely nemcsak tiszteli és óvja kulturális örökségét és hagyományait, hanem újra és újra meg is szerzi, megteremti, megújítja és át is adja azokat a következő nemzedékeknek. Hozzátette: az újonnan átadott épület több lehetőséget teremt majd a hagyományőrzőknek küldetésük beteljesítéséhez, a magyar kulturális örökség továbbörökítéséhez. 

Kiemelte:

 különösen fontos, hogy hagyományaink ápolása mindennapos legyen, mivel hagyományainknak összekovácsoló ereje van, s azok identitásunk legmélyebb részét képezik. "

A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés" - szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: a magyar kormány ezért kiemelten fontosnak tartja a kulturális élet támogatását szerte a Kárpát-medencében, és mindenütt, ahol magyar közösségek élnek. 

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében kitért 

a szombaton esedékes szlovákiai államfőválasztásra is, amelyen Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke személyében ismét indul magyar jelölt. 

Rávilágított: a következő napokban méginkább kiemelt lesz az összetartozás és az összefogás, hiszen mindenki segítségére, mozgósítására szükség lesz. Hozzátette: 

mindenki tudja, hogy egy 8 és fél százalékos nemzeti közösség nem tud köztársasági elnököt választani a többség akaratával szemben, de nem is ez a feladat, hanem az, hogy minden lehetséges helyzetben megmutassuk, hogy itt vagyunk, itthon vagyunk, államalkotó tényező vagyunk Szlovákiában. 

"Március 23-án megmutathatjuk, hogy mi nem turisták vagyunk ebben az országban, hanem államalkotó tényező" - szögezte le Potápi Árpád János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában