Sok a beteg

2024.02.22. 10:11

Tovább emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma

Az év hetedik hetében az influenzás megbetegedések száma nőtt, míg a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben tovább csökkent.

MW

Egyszerűek a vírusfertőzés tünetei, de hirtelen minden rosszra fordulhat...

Forrás: Shutterstock

Fotó: brizmaker

Az év hetedik hetében – február 12. és 18. között – 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 289 100 ember fordult orvoshoz.

Azt írták: múlt héten 359 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 262 minta közül 67 betegnél influenza A(H1pdm09), 28-nál az influenza A(H3), 8 betegnél az influenza B, 16-nál az RSV, 1 betegnél a human metapneumovírus, 10 betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenza pozitivitási aránya 39,3 százalék, az RSV-é 6,1 százalék, a SARSCoV-2 pozitivitási aránya 3,8 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül 15 betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, 13 betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak – tették hozzá.

A hetedik héten tíz közigazgatási területen nőtt, kilenc területen csökkent és egy területen – Veszprém vármegyében – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr-Moson-Sopron (1162), Szabolcs-Szatmár-Bereg (972) és Somogy (944) vármegyében volt a legmagasabb, Heves (218), Békés (262) vármegyében és a fővárosban (393) a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak – írták.

Tovább csökkent a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Mint azt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján közzétette, 2024 7. hetében a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben tovább csökkent.

A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében. Emelkedést Eger és Kaposvár esetén mértek, míg a további tíz vizsgált településen stagnálást – írták.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Győrben az alacsony, máshol a mérsékelt tartományba esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában