Botrányos ügyek

2024.02.10. 07:43

Maguk alá temetik a korrupciós ügyek a fővárosi baloldalt

Látványosan megsokszorozódtak a bűncselekménygyanús botrányok amióta Karácsonyék átvették a hatalmat Budapesten.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Maga alá temetik a korrupciós ügyek a fővárosi baloldalt, legyen szó a Lánchíd felújítási botrányáról, a Városháza eladási kísérletéről, vagy százmilliókkal lefizetett szocialista nagyhalakról. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak és több ügyben már gyanúsításokra is sor került – írja cikkében a Magyar Nemzet, amely feleleveníti azokat a nyilvánosságra került botrányos ügyeket, melyek miatt a fővárosi baloldali vezetés magyarázkodásra kényszerült.

Hídpénzbotrány

A hídpénzbotrány azt követően került reflektorfénybe, hogy tavaly november végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy több száz milliós számlagyár működtetése gyanújával elfogott egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvérét. Az adóhatóság az exügyvéd elleni eljárás keretében a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartott. Az építőipari cégről azt is megírták, hogy a Karácsony-érában ötmilliárddal drágábban vállalta a munkát, mint Tarlósék idején.

Később kiderült: 

az A-Híd csaknem másfél milliárdot utalt a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Kft.-nek. A cégtől a sajtóhírek szerint 900 millió forintot aztán továbbutaltak Vig magán- , illetve ügyvédi letéti számlájára. 

A pénzt pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették. Az ügyben a NAV-nyomozás mellett több feljelentés is született sikkasztás, hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával, de a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálatot indított.

 Magyar Nemzet cikke érdekes érdekes körülményként idézi fel azt is, hogy a botrányos beruházást a hazánkat rendre súlyos korrupciós vádakkal illető Transparency International készítette elő.

Városháza-gate

Utóbbi ügyről a Városháza-gate kulcsfigurája is elmondta a véleményét már jóval azelőtt, hogy kirobbant volna a botrány. Bajnai Gordon régi harcostársa „fosztogatásról” és a Lánchíd felújítási költségeinek szándékos megdrágításáról, továbbá a beruházás műszaki tartalmának csökkentéséről beszélt egy hangfelvételen. 

A korrupciós botrány több mint két éve robbant ki, amikor kiderült, hogy a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarta a Városházát.

Az Anonymus-álarcos alak által kiszivárogtatott felvételekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlaneladásokat egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte.

A rendőrség mindezek miatt befolyással üzérkedés és befolyás vásárlása gyanújával nyomoz, és az ügyben három gyanúsítottat ki is hallgattak.

Korrupciógyanú Óbudán és Pestszentlőrincen is

Gőzerővel zajlik a nyomozás a III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrány, valamint a Karácsony Gergely előválasztási kampánya miatt indult bűnügyben is a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). Mindkét, egy eljárásban kezelt ügy a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, Patek Gáborhoz kötődik.

Anonymus videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta Patek Gábort: a maszkos alak egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen Patek és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el.

A további részletekért és a teljes cikkért kattintson IDE. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában