Lánchíd-botrány

2024.01.31. 08:04

Wintermantel Zsolt: az lenne a tisztességes, ha a Transparency International visszaadná a tevékenységért felvett pénzt

Az NGO-t kérték fel a beruházás közbeszerzésének ellenőrzésére, és a szervezet mindent rendben talált. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint bebizonyosodott, hogy a Transparency által elvégzett munka finoman szólva is hiányosságokkal küzd - Wintermantel Zsolt minderről a Mandinernek beszélt.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (j) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b) a felújított Lánchídnál az átadás napján, 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Egyedüliként elleneztem a BKK igazgatóságában annak idején a szerződést, mondván, az nem szól másról, mint hogy fővárosi pénzből támogassunk egy elfogult szervezetet. Mostanra ráadásul bebizonyosodott, hogy a Transparency által elvégzett munka finoman szólva is hiányosságokkal küzd, például a folyamat során az A-Híd Zrt., s így a Fővárosi Önkormányzat érintettségét a számlagyáras ügyben nem sikerült feltárni” – fogalmazott a Mandinernek a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt annak kapcsán, hogy a minap Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is megerősítette: az NGO-t kérték fel a beruházás közbeszerzésének ellenőrzésére, s a szervezet mindent rendben talált.

Mint ismert: a hazánkat elmarasztaló Transparency készítette elő a hídpénzbotrányba fulladt felújítást. A szervezet saját honlapján még be is számolt arról, milyen sikeresen zárult a Széchenyi Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési eljárás,

majd közölték, hogy értékelésük szerint minden jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott

- írja a Magyar Nemzet.

Dacára annak, hogy a Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International (TI) magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta.

Tehát, úgy ellenőrizték a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt szakképzett emberük.

Mindezek után kevésbé tűnik meglepőnek, hogy a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetője testvéréhez, Vig Mórhoz, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez kerülhetett 1,4 milliárd forint a Lánchíd kivitelezőjétől, az A–Híd Zrt.-től - jegyzi meg a lap, hozzátéve, hogy ezen kívül az azóta letartóztatott Vig magánszámlájára is mehetett közel egymilliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek.

A cikk folytatása a részletekkel ITT olvasható.

Kiderült, mit vizsgál a Kehi a hídpénzbotrány ügyében

A Magyar Nemzetnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megerősítette, hogy Tényi István közérdekű bejelentése alapján elindították a vizsgálatot a Lánchíd túlárazott, utóbb gyanússá vált felújítása kapcsán.

A bejelentő egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján olyan bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd munkálataival összefüggésben, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés.

„A kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználása, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségének, gazdaságosságának és hatékonyságának vizsgálatára kerül sor” – áll a Kehi válaszában.

A fővárosi Fidesz üdvözli a Kehi vizsgálatát a Lánchíd felújítása ügyében

A Fidesz fővárosi szervezete üdvözli, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja a Lánchíd felújítását.

KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése alatt újságíróknak azt mondta, örül a 

Kehi vizsgálatának, bízik abban, hogy eredményesen ki fogják vizsgálni az ügyet, és megállapítják „a teljes láncolatot, hogy a számlagyáron keresztül hová és kihez jutott a pénz”.

Közölte, elképzelhetetlen, hogy válaszok nélkül maradjon, miért kellett új közbeszerzést kiírni a Lánchíd felújítására, amely végül késve, csökkentett műszaki tartalommal és ötmilliárd forinttal drágábban készült el, ráadásul egy olyan cég nyerte el a munkát, amelyért a főpolgármester kardoskodott, és amelytől 

„komoly pénzek vándoroltak tőlük számlagyárral érintett cégekhez”.

A politikus szerint az jó, ha egy civil szervezet - ebben az esetben a Transparency International - részt vesz a beruházás közbeszerzéseinek ellenőrzésében, de kifogásolta, hogy a szervezet ezt nem ingyen, hanem ötmillió forintért végezte el, „és semmire sem jutottak”. Szerinte 

„felmerül”, hogy miért, „milyen külső nyomásra” kellett kifizetni ezt az összeget.

Hozzátette: készséggel elhiszi, hogy adott esetben a főpolgármesterhez személyesen „nem érkezett semmi”.

Arra a kérdésre, várható-e az ügyben fővárosi vizsgálóbizottság felállítása, azt mondta, 

Karácsony Gergely főpolgármester kerüli a kényes helyzeteket, „minden kínos kérdésben hallgat”, így nem valószínű, hogy lesz vizsgálóbizottság.

Megjegyezte: 

azt várta volna, hogy ha ilyen látványos botrányba keveredik a főpolgármester, akkor ő maga javasolja vizsgálóbizottság felállítását, de Karácsony Gergely ezt elmulasztotta.

Wintermantel Zsoltot kérdezték az új közlekedési tarifaközösségről szóló megállapodásról, erről azt mondta, örül, hogy a főpolgármester „nem baltázta el”, és elfogadta a kormány kedvező ajánlatát, ami rendkívül előnyös a budapesti és az agglomerációs utazóközönségnek is.

Ugyanakkor azt kérte, a főpolgármester „nagyobb szerénységgel” nyilatkozzon erről, mert Karácsony Gergely a 2019-es programjának megvalósításaként beszélt a megállapodásról, miközben tavaly decemberben még „semmilyen fogalma nem volt” arról, hogy lesz egységes bérletrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában