Kormányinfó+

2023.10.28. 11:27

Szentkirályi Alexandra: kitartunk és védjük a magyarok biztonságát (videó)

A legújabb családtámogatási és gazdasági intézkedésekről, a nyugdíjasok támogatásáról és az ukrajnai háború következményeiről szóló kérdésekre válaszolt a kormányszóvivő a 25. Kormányinfó+ keretében szombaton a közösségi oldalán. Szentkirályi Alexandra kiemelte, a beérkezett kérdések azt mutatják, hogy fontos a biztonság, a kiszámíthatóság a családok számára.

MW

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kormányszóvivő elöljáróban arról beszélt: "a veszélyek korába léptünk"; a háború és a konfliktusok, a terrorizmus és a migráció a mindennapi közbeszéd része lett, és "míg Nyugat-Európa nagyvárosaiból erőszakos demonstrációkról látunk képsorokat, mi kitartunk, és védjük a magyarok békéjét és biztonságát".

Alig tértünk magunkhoz a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, a háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe lökték az árakat. Gyorsan kellett reagálni és a kormány közbelépett, így számos intézkedés született annak érdekében, hogy az idei év végére egyszámjegyűvé törjük le az inflációt 

- tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra tájékoztatása szerint a kérdések egy része ennek megfelelően a gazdasági intézkedésekről, a nyugdíjasok támogatásáról és az ukrajnai háború következményeiről szól. Az otthonteremtés lehetősége is sok kérdést felvetett, hiszen januártól bevezetik a CSOK Plusz támogatást - jelezte.

Arra a kérdésre, hogy az árfigyelőt tervezik-e kiterjeszteni napi használati tárgyakra, elmondta: 

tervben van, hogy további kategóriákkal bővül a megfigyelt termékek köre, így a jelenlegi 62 termék kiegészülhet további 20 kategóriával, ezekről folyamatos az egyeztetés.

 Jelezte, folyamatosan bővítik a platform funkcióit, a fejlesztők emellett dolgoznak az Árfigyelő mobilapplikációján, és azon is, hogy újabb bolthálózatok csatlakozzanak a rendszerhez.

A nyugdíjakkal kapcsolatban kijelentette: a "mostani háborús időkben" is biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést, a januárig visszamenő nyugdíjkiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ez 2,5 millió embert érint.

2024. januárban pedig újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. nyugdíj is - ismertette.

Egy újabb kérdés kapcsán a kormányszóvivő minden 65 év fölöttinek ajánlotta, hogy igényeljen ingyenes Gondosórát, azzal ugyanis az érintettek biztonságban érezhetik magukat, hiszen egy gombnyomással elérhető az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat, és szükség esetén érkezik a segítség.

Arra a kérdésre, "kell-e félnünk attól, hogy kiterjed az izraeli-palesztin konliktus Európára", Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: "Magyarország mindent megtesz diplomáciai úton, hogy fizikailag ne eszkalálódjon a helyzet, de az illegális migrációval az Európai Unió már importálta a terrorveszélyt, amit a konfliktus kirobbanása és az annak nyomán fellépő tüntetések csak erősítenek, és ez nagy veszély Európára. Magyarország azonban stabil és biztonságos ország."

A kormányszóvivő a CSOK Pluszról elmondta, azt kizárólag házaspárok vehetik majd igénybe, a feleségnek 41 év alattinak kell lennie vagy legalább 12 hetes terhesnek. Az ország egész területén lehet majd ezzel a lehetőséggel élni, a jogszabályban felsorolt kisebb településeken, akár a falusi csok-kal együtt is.

Arra a felvetésre, milyenek a magyar gazdaság kilátásai, közölte: az inflációt csökkenő pályára állították és "az IMF előrejelzése szerint jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb növekedés a V4-országok között, 3,1 százalékos, ami kétszerese az uniós átlagnak".

A kormány pedig kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan is, hogy 2030-ra elérjük az uniós fejlettség 90 százalékát

 - tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva szólt arról is: céljuk, hogy a háromgyermekes anyák is részesülhessenek személyijövedelemadó-mentességben; azon dolgoznak, hogy a négygyerekesek után rájuk is kiterjeszthessék ezt a kedvezményt.

Végezetül arról beszélt, hogy januártól lehet majd visszaváltani az üvegeket, palackokat és fém dobozokat, a gyártóknak is szükségük van azonban átállási időre, emiatt csak a jövő év első napja után gyártott és külön jelzéssel ellátott üres üvegeket veszik majd vissza.

Országszerte először kétezer, majd ötezer helyen válthatjuk majd vissza a műanyag és üveg palackokat, valamint a fém dobozokat. Az egyszer használhatóakat 50 forintért veszik majd vissza, az újratölthetőek esetében pedig a gyártó szabja meg az árat - ismertette Szentkirályi Alexandra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában