Ország-világ

2021.10.15. 12:11

Tizenöt éve történt az olaszliszkai tragédia

Ma tizenöt éve, 2006. október 15-én történt az olaszliszkai gyilkosság, ahol egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost a kisgyerekei szeme láttára vertek halálra. A férfi Olaszliszkán hajtott át autóval, amikor egy tizenegy éves helyi cigány kislány átszaladt előtte az úton, majd az árokba zuhant. A tanár azonnal megállt, hogy megnézze, mi történt a kislánnyal, azonban a gyerek rokonai rátámadtak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Motortion Films

A környező házakból percek alatt többen is összegyűltek és kirángatták Szögi Lajost az autóból, majd meglincselték, az autóban maradt lányait pedig megfenyegették – írja a Magyar Nemzet a Mandiner alapján.

Az olaszliszkai gyilkosság olyan indulatokat gerjesztett, amelynek hullámait meglovagolva a Magyar Gárda és az akkori radikális jobboldali Jobbik is több felvonulást tartott a településen a tragédia évfordulóin. Szögi Lajos tragédiája az értelmetlen erőszak szinonimájává vált, ami a korszak komoly társadalmi feszültségeire és az MSZP–SZDSZ-kormány tehetetlenségére irányította a figyelmet.

A rendőrségi vizsgálatok során kiderült: Szögi Lajosnak esélye sem volt a túlélésre, mivel 40–50 ütést és rúgást kapott elsősorban a nyakára és a fejére. A bíróság „útonálló és garázda” jellegűnek nevezte a támadást, amelynek során az elkövetők egy emberként támadtak brutális módon a tanárra.

A tárgyalások során az is kiderült, hogy az árokba zuhant kislánnyal nem foglalkoztak.

Egyedül a tanár volt az, aki kiszállt az autóból és meg akarta nézni, hogy jól van-e a gyerek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség 2007 novemberében nyolc személy ellen emelt vádat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt, köztük az árokba zuhant kislány édesanyja és két kiskorú ellen is. Az elsőrendű vádlott, a kislány bátyja volt az egyetlen, aki elismerte a bűnösségét, azt azonban tagadta, hogy megfenyegette a tanár lányait. Az egyik tárgyaláson felolvasott rendőrségi hangfelvétel tanúsága szerint az elkövetők még a gyilkosság után is bagatellizálták a történteket.

A kislány édesapja azt mondta a telefonban: „egy kicsit el lett nadrágolva” az autóvezető, „egy kicsit kapott”, eszméletlenül fekszik, mentő kell hozzá.

A bíróság első fokon a kislány édesapját (másodrendű vádlott) életfogytiglanra ítélte. Öt lincselő, köztük a kislány anyja és bátyja, 15 év fegyházbüntetést kapott, a kislány másik bátyját pedig 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a fiatalkorúak börtönében. 2009-ben a Debreceni Ítélőtábla részben helyt adott a fellebbviteli főügyészség indítványának és több vádlottnál jelentősen súlyosbította a büntetéseket. Az apa esetében helyben hagyta az életfogytiglani szabadságvesztést, valamint a 15 év fegyházra ítélt hatod-és hetedrendű vádlottak esetében is életfogytiglanra súlyosbították a büntetést. A kislány idősebb bátyjának büntetését 15-ről 17 évre emelték.

Az olaszliszkai lincselők a börtönbizniszként elhíresült börtön-kártérítési perekben is érintettek voltak. Sajtónyilvánosságot kapott ifj. H. Dezső és a másodfokon életfogytiglanra ítélt F. György ügye is, akik többmilliós kártérítést kaptak a rossz fogvatartási körülményekre hivatkozva.

Később azonban a kártérítésből származó pénzt lefoglalta a végrehajtó, amelyből részben jutott az áldozat családjának is. Azonban ez az összeg még mindig csak töredéke annak a 46 millió forintnak, amelyet a bíróság megítélt Szögi Lajos családjának.

Ifj. H. Dezső, az elsőrendű vádlott 2019 júliusában, teljes büntetésének letöltése előtt szabadult jó magaviselet miatt. Később az akkor kiskorúként 10 évre ítélt negyed- és nyolcadrendű vádlott is szabadult. A 15 évre ítélt harmadrendű vádlott Sz. András feltételes szabadlábra kerülhetett volna 2018-ban, azonban a bíróság végül ezzel ellentétesen döntött. A Mandiner.hu megkereste a Szegedi Törvényszéket Sz. András ügyében, és azt a tájékoztatást kapta, hogy azóta mégis feltételesen szabadlábra helyezték. A közlemény szerint a büntetéséből hátralevő időt nem kell letöltenie, azonban a büntetésből hátralévő 8 hónapnál hosszabb időre, egyéves feltételes szabadságra bocsátották, amelynek ideje alatt pártfogó felügyeletet rendeltek hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!