28 késszúrással ölt

2018.08.22. 18:03

Életfogytiglant kapott az afgán bevándorló, aki megölte a saját húgát

A férfi egy harci késsel ölte meg a húgát Bécsben, hogy tettével visszaállítsa a család általa vallott becsületét.

A becsületgyilkosságért kiszabott ítélet nem jogerős, az afgán férfi védője fellebbezést jelentett be. Az APA osztrák hírügynökség szerint az esküdtszék rendkívül rövid idő alatt – egyhangúlag – döntött a vádlott bűnösségéről.

„Ezzel a tettel a társadalmon kívülre helyezte magát, amiért csakis a legfőbb büntetés szabható ki ellene”

- jelentette ki ítélethirdetéskor Stefan Apostol elnöklő bíró. Mint mondta, a büntetési tétel megállapításánál figyelembe vették az aljas indokból, különös kegyetlenséggel történt végrehajtást.

A bíró szavai szerint

az elkövető indoka egy „különösen torz becsületérzésből fakadt, amely összeegyeztethetetlen a közép-európai társadalmak értékrendjével”.

A bíró emellett utalt az orvostani szakértők megalapozott szakvéleményére is, miszerint az afgán férfi a bűncselekmény elkövetésének idején már betöltötte a 21 életévét, s ezért felnőttként kezelendő. A vádlott ugyanakkor a tárgyalás során azt állította, fiatalabb ennél, mert 1999 január 1-jén született.

Az afgán férfi szűkszavú nyilatkozatában ismerte el bűnösségét.

Védője hangsúlyozta, hogy a történtekre nincs bocsánat, s a fiatal férfi, aki 2013-ban analfabéta menekültként érkezett Bécsbe „nem tudott levetkőzni magáról bizonyos szokásokat és rítusokat”. A jogász kiemelte: védence, illetve családja nem volt képes beilleszkedni abba az országba, ahol élnek.

Mario Bandarra ügyész vádbeszédében elmondta, hogy a legfeljebb 18 éves áldozat,

az elkövető lánytestvére új életet akart kezdeni, szembeszegülve az afgán társadalmi korlátokkal.

Hozzáfűzte: egyre erősebben lépett fel az olyan atyai utasításokkal szemben, hogy kíséret nélkül nem mehet ki az utcára, vagy fejkendőt kell viselnie. Bandarra szerint a lánynak ekkor már barátja is volt. Többször is elszökött hazulról nők számára létesített menedékotthonokban keresve oltalmat. Az ottani gondozóknak azt mondta, hogy fél családjától, mert apja azzal fenyegette, hogy visszaviszi Afganisztánba, ahol akarata ellenére férjhez kívánja adni.

2017. szeptember 18-án végül az idősebb testvére tartóztatta fel iskolába menet a lányt.

A vádlott elmondása szerint

rá akarta beszélni a húgát, hogy térjen haza a családjához. Amikor viszont erről az áldozat hallani sem akart, az elkövető kést rántott és összesen 28-szor szúrt késével.

A boncolási jegyzőkönyv szerint a késszúrások közül több önmagában is elegendő lett volna a halál előidézéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!