figyelmeztetés

2018.05.17. 07:16

A hazugságok veszélybe sodorhatják az amerikai demokráciát

Az Egyesült Államok demokráciáját veszélybe sodorják a hazugságok - figyelmeztetett szerdán Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter, kijelentésével nyilvánvalóan az őt márciusban leváltó Donald Trump elnököt figyelmeztetve.

„Ha vezetőink arra törekszenek, hogy elpalástolják az igazságot, vagy mi mint emberek elkezdjük elfogadni az olyan alternatív valóságokat, amelyek többé már nem tényeken alapszanak, akkor mi mint amerikai állampolgárok a szabadságunk feladásának útjára lépünk” – fogalmazott a nyilvánosság előtt ritkán szereplő Tillerson Virginiában, egy katonai főiskola végzős hallgatóihoz intézett beszédében.

Ez „minden egyes amerikai állampolgár felelőssége (...) megvédeni a szabadságunkat, felismerve, hogy mi igaz és mi nem” – mondta a Virginia Military Institute-on.

„Ha mi, emberek bizonytalankodni kezdünk az igazság dolgában még olyan esetekben is, amelyek egészen hétköznapi dolgoknak tűnhetnek, akkor Amerika kérdésében bizonytalankodunk.” Ha „nem szállunk szembe a társadalmunkban és vezetőink között megjelenő erkölcsi és tisztességbeli válsággal (...) akkor az általunk ismert amerikai demokrácia a hanyatlás korszakába lép” – tette hozzá a volt amerikai külügyminiszter.

Trump idén márciusban menesztette Tillersont, a kettejük közötti összhang hiányára hivatkozva, és ezzel 13 hónapi elmérgesedett viszonynak vetett véget. Az elnök és külügyminisztere között lényeges külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó. Az iráni atomalku megítélésében, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások, valamint például a párizsi klímaegyezményből történő washingtoni kilépés ügyében Tillerson köztudomásúan más álláspontot képviselt, mint Donald Trump.

A texasi születésű Tillerson helyére, aki kormányzati szerepvállalása előtt egy évtizeden át az Exxon Mobil olajipari óriás elnök-vezérigazgatója volt, az elnök Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját nevezte ki külügyminiszterré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!