digitális ellenőrzés

2017.10.23. 13:45

Az EU tovább erősíti a tengeri közlekedés biztonságát

Az Unió hétfőn szigorította a tengeren közlekedő személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokat és követelményeket.

Az EU Tanácsának közleménye szerint a tagállamok uniós ügyekért felelős kormánytagjainak luxembourgi ülésén módosították az erre vonatkozó irányelveket.

A tájékoztatás szerint a személyhajókon utazók nyilvántartásáról szóló irányelv immár előírja a hajózási társaságok számára a nyilvántartás kötelező digitalizálását, így baleset esetén azonnal a kutató-mentő szolgálatok rendelkezésére állnak az utasok pontos számára vonatkozó adatok és más információk.

Egységes ro-ro szabályozás

Módosították az úgynevezett ro-ro (Roll on – Roll off) komphajók és a gyorsjáratú személyszállító vízi járművek ellenőrzésére vonatkozó szabályokat is, megszüntetve mindazokat az átfedéseket, illetve szabályozási hiányosságokat, amelyek az ilyen típusú hajókra vonatkozó, eltérő tagállami ellenőrzési rendszerek alkalmazásából erednek.

Kadri Simson, az uniós Tanács soros elnökségét betöltő Észtország gazdasági és infrastrukturális minisztere elmondta, hogy az új szabályok javítani fogják a tengereken közlekedő személyek biztonságát, a digitalizálás révén pedig egyszerűsítik és gyorsítják a hajózási társaságokra vonatkozó eljárásokat.

A jogszabály emellett részletes műszaki követelményeket állapít meg a hajókra vonatkozóan, például a megépítésük, a stabilitásuk és a tűzvédelem tekintetében – közölte a miniszter. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az új szabályokat a nemzeti jogukba beépítsék.

Ezek is érdekelhetik