Konferencia Liga

2023.10.26. 20:47

Ferencváros: gólt nem, de pontot szerzett a magyar csapat a Genk otthonában

A Ferencváros gólt nem, de pontot szerzett az UEFA Konferencia Liga csoportküzdelmeinek harmadik körében a belga Genk otthonában. A végeredmény az F csoportban rendezett EKL találkozón Ferencváros–Genk 0-0 , a másik mérkőzésen az olasz Fiorentina 6-0-ra végezte ki a szerb Cukarickit.

MW

A Ferencváros játékosa, Cristian Ramírez (j) és Christopher Bonsu Baah, a belga csapat játékosa a labdarúgó Konferencia-liga csoportkör harmadik fordulójában játszott Genk – Ferencvárosmérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A szerb Cukaricki budapesti legyőzése után nem túlzás kijelenteni, hogy két pontot veszített a Ferencváros Firenzében, hiszen a violák otthonában magabiztos játékkal vezetett kettő nullára a találkozó jelentős részében a magyar bajnok, mégis pontosztoszkodás lett a vége (2-2).

A fő kérdés így tehát az volt, hogy a Genk elleni idegenbeli mérkőzésen folytatódik-e a jó szereplés, és esetleg sikerül-e stabilizálni a csoportban az első helyet Dejan Stankovic együttesének? 

A Ferencváros változtatott a kezdőjén

A Diósgyőr elleni győztes bajnokihoz képest három helyen is változott a Fradi kezdőcsapata: a legfájóbb veszteség talán a szenzációs formában lévő gólvágó, Varga Barnabás kiesése, akinek a sérülése nem csak FTC, de a magyar válogatott számára is problémát jelenthet. Az sem segített a Fradinak, hogy a gép, amivel utaztak, több órás késéssel érkezett csak meg. A két csapat így áll fel a Cegeka Arénában:

Genk: Vandevoordt – Munoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga – Paintsil, Galarza, Heynen, El-Hannusz – Baah (Yira Sor), Zeqiri (Arokodare)
Vezetőedző: Wouter Vrancken
Ferencváros: Dibusz – Botka (Mohamed Ali Ben Romdan), S. Mmaee, I. Cissé (Myenty Abena), Ramírez (Pászka) – Abu Fani, Sigér – Makreckis, Zachariassen, Marquinhos – Pesics (Lisztes)
Vezetőedző:  Dejan Stankovic

A Fradi kezdte a találkozót

Aranyszínű, harmadik számú mezében és fekete nadrágban lépett pályára a Ferencváros, amelyet több száz szurkoló kísért el Budapestről. A hazaiak kék felsőben és fehér nadrágban kezdtek, hagyományos színeiket megidézve. Sokáig nem folyt a játék, hiszen a pirotechnikai eszközök miatt hatalmas füstfelhő lepte el a pályát, 

a hangulat tehát kiváló volt kezdéskor a Genk stadionjában a két szurkolótábornak köszönhetően!

A csoport másik találkozóján a Fiorentina igen hamar két gólos előnyre tett szert a Cukaricki ellen. A Ferencváros mérkőzése talán a vártnál enyhébb iramban csordogált ezekben a percekben, de ezt kevésbé bánta a magyar bajnok és szurkolói. Az egykori ferencvárosi Paintsilt egykori ferencvárosi csapattársai ápolgatták, amíg a ferencvárosiak szöglethez készülődtek. Szögletre szöglet, csak a másik oldalon, azonban a belgák sarokrúgását gond nélkül fogta Dibusz. Sok érdemleges nem történt a találkozón ezekben a percekben.

A 28. percben Abu Fani végzett el parádés emeléssel egy szabadrúgást, Sigér remekül vette át a labdát és lőtt, de Vandevoordt óriási bravúrral védett. Ez valóban szép volt! Ami nem sikerült a Fradinak, az összejött a Fiorentinának a Cukaricki ellen, így ők már hárommal vezetnek.

A 42. percig kellett várni a legnagyobb hazai helyzetre, éppen Paintsil találta el a ferencvárosi kapufát egy igen szép tekerés után. A félidő utolsó perceiben előbb Munoz veszélyes beadását Dibusz ütötte ki, majd Baah lövését kellett szögletre menteni. A félidő végére felpörögtek a hazaiak, de gólt nem sikerült már szerezniük.

Szijjártó Péter: „Hajrá, Fradi!”

Térfél és játékoscserék a szünetben

A sárga lapos Botka helyett Mohamed Ali Ben Romdan, a sérült Cissé helyén Myenty Abena állt be a második félidőben. A Genk nem változtatott az első félidőhöz képest a felállásán. Az első öt perc utolsó másodperceiben Zeqiri fejelhetett jó tizenegy méterről, nagyobb baj is lehetett volna belőle. A második félidő ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt: veszélyesebb a házigazda, a Fradi inkább a kontráiban bízik. Egy szöglet erejéig kiszabadult a szorításból a Fradi a második félidő tizedik percében. 

Az 59. percben Zachariassen lépett ki egy nagyszerű indítás után, azonban kimaradt a hatalmas lehetőség – ha bemegy, akkor sem gól, hiszen lesen volt a Fradi játékosa. A támadás azonban jelezte, hogy a gyors kontrákkal van keresnivalója az aranyban játszó zöld-fehéreknek.

ZACHARIASSEN, Kristoffer
A Ferencváros játékosa, Kristoffer Zachariassen került nagy helyzetbe a második félidőben
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Negyed órával a vége előtt továbbra is inkább a hazai csapat tűnik veszélyesebbnek, de a Fradiban mindig benne van egy veszélyes ellentámadás lehetősége. Közben a Fradiban Pesics helyére Lisztes állt be. A 80. percben gyors ellentámadás után adogatott a Ferencváros, Abu Fani zárta lövéssel az akciót, aminek szöglet lett a vége. 

A sarokrugásból Owosu került helyzetbe, a kapufával most elképesztően nagy szerencséje volt ennél a helyzetnél a Genknek!

A Fiorentina a hatodikat is meglőtte a Cukaricki ellen. Az utolsó percekben Toluwalase Arokodare odarúgott Abu Faninak, a játékvezető VAR vizsgálat után piros lapot adott a Genk játékosának! A hosszabbításban emberelőnyben játszhatott az FTC, de nem volt már elég idő ennek a kihasználásához. A mérkőzés vége gól nélküli döntetlen lett.

Az F csoportban a Fiorentina, a Fradi és a Genk is öt pontot gyűjtött, a Cukaricki nulla egységgel áll az utolsó helyen.

A másik „magyaros” csapat, a Topolya a Freiburg ellen szenvedett 3-1-es vereséget az Európa Ligában hazai pályán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában